Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Renault Captur přijíždí s plug-in hybridem a spoustou místa

Ondřej Mára
Diskuze (25)

Renault Captur, jeden z nejpopulárnějších městských crossoverů na trhu, přijíždí v nové generaci. A přiváží spoustu zajímavých novinek.

Nový Captur je postaven na platformě nové generace CMF-B, díky které nabídne až 85 procent nových dílů, lepší aerodynamiku, nižší hlučnost, vyšší komfort, nižší hmotnost a také lepší hospodárnost. Na stejné platformě je postavena i nová generace modelu Clio, u které se designéři nechali výrazně inspirovat. Captur je však s rozměry  4288 mm na délku, 1797 mm na šířku a 1 556 mm na výšku větší a nabídne i více prostoru.

Oproti minulé generaci narostl Captur o 110 mm na délku a jeho rozvor vzrostl o 20 mm na 2639 mm. Díky tomu získají cestujících na zadních sedadlech dalších 17 mm pro kolena a zavazadlový prostor narostl o 81 litrů na celkových 536 litrů, čímž se Captur podle automobilky řadí k premiantům v segmentu. V kabině je pak k dispozici úložný prostor o objemu 27 litrů, ke kterému přispívají například i nové panely dveří, které pojmou až 1,5 litrové lahve.

Samotný interiér je výrazně inspirován modelem Clio, se kterým sdílí například výrazný vertikální panel infotainmentu a hlavní ovládací panel. Zajímavou novinkou je však tzv. „flying console,“ tedy nová středová konzole, na které je umístěn volič převodovky. Tato konzole by měla přispět k zlepšení ergonomie a současně by měla nabídnout další úložný prostor.

Captur nezůstává pozadu ani v nabídce bezpečnostních asistentů. Chybět nebudou systému pro rozpoznávání bezpečnostních značek, aktivní nouzové brzdění, tempomat, kamerový systém s pokrytím 360 stupňového okolí vozu, atd.

Jak už jsme výše zmínili, design nového Capturu je výrazně inspirován modelem Clio, přesto jako správný Crossover působí výrazně sebevědoměji a drsněji. Vůz dostal světlomety s klasickým světelným podpisem ve tvaru C, oplastování podběhů i prahů, protáhlou svažující se střechu a sloupky lakované v odstínu střechy.

Díky kombinaci 11 barev karoserie, 4 kontrastních barev střechy a tří různých speciálních balíčků si mohou zákazníci přizpůsobit Captur až do 90 různých kombinací, což by mělo být podle automobilky v tomto segmentu výjimečné. Zákazníci si navíc budou moci připlatit i za kola o průměru až 18 palců a světlomety s full-LED technologií.

Video se připravuje ...

Pod kapotou nové generace modelu Captur budou umístěny nejnovější benzínové a naftové motory, které mohou být spojeny s pětistupňovým a šestistupňovým manuálem, nebo sedmistupňovým dvouspojkovým automatem EDC. V nabídce budou benzínové motory 1.0 TCe a 1.3 TCe, které jsou naladěny na tři výkonové úrovně. Základní 1.0 litrový tříválec TCe 100 bude dotupný pouze s výkonem 100 k (160 Nm), větší 1.3 litrový motor bude k dispozici v konfiguraci TCe 130 s výkonem 130 koní (240 Nm) a vrcholná TCe 155 nabídne výkon 155 koní (270 Nm). Naftový motor 1.5 dCi bude v nabídce pod označením Blue dCi 95 o výkonu 95 koní (240 Nm) a Blue dCi 115 o výkonu 115 koní (260 Nm).

Největší novinkou však bude plug-iny hybridní motorizace s označením E-Tech, která se představí příští rok. Podle dostupných informací by se mělo jednat o 1.6 litrový benzínový motor, který je doplněn dvěma elektromotory a baterií o kapacitě 9,8 kWh. Na běžných silnicích by měl hybridní Captur zvládnout urazit na elektřinu až 45 kilometrů při rychlosti až do 135 km/h. V čistě městském režimu by se však měl dojezd zvýšit až na 65 kilometrů.

Automobilka navíc dodává, že nový Captur by měl být prvním dostupným modelem s plug-in hybridním pohonem ve svém segmentu. Navíc mělo být během vývoje této jednotky registrováno přes 150 nových patetnů.

Ondřej Mára
Diskuze (25)

Doporučujeme

Avatar - del42sa
4. 7. 2019 07:37
Nový Captur
vypadá hodně dobře. Tohle se Renaultu povedlo. Jediné na co si nemůžu pořád zvyknout je ten velký středový display orientovaný na výšku. Ten jediný mi tam přijde tak trochu jako pěst na oko. jinak :yes:
Avatar - xxc
3. 7. 2019 21:23
Re: kvalita 1.33
Nemilujem VW, v zivote som od nich auto nemal, ani ziadny derivat (skoda, seat, audi). Ani som nikdy od nich auto nepouzival.
3. 7. 2019 21:10
Re: kvalita 1.33
a nebude skôr problém v tom, že ty miluješ VW a kvalita Renaultu ti vadí ?
Avatar - JirkaV8
3. 7. 2019 20:50
Re: zvacsovanie rozmerov
Nerozumieš ;-) Peniaze budú doma tak ako tak :-!
Avatar - bystron
3. 7. 2019 19:38
Re: Captur
jo celkově jde, mi se zas líbí vnější design :-! :yes: