Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetiny mají přetočené tachometry a nesedí rok výroby

redakce AUTO.CZ
Diskuze (164)
Stočený tachometr má podle společnosti Cebia na 42 procent ojetých aut.

Přetočené tachometry a falšování skutečného roku výroby jsou dva nejčastější podvody, s nimiž se mohou v Česku setkat zájemci o ojetá auta. Stočený tachometr má podle společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu a historie vozidel, na 42 procent ojetých aut. Podíl počtu vozidel, u kterých se falšuje skutečný rok výroby, je téměř padeátiprocentní, uvedla dnes společnost.

Ve velkých technických průkazech se již neuvádí rok výroby vozidla, ale pouze datum první registrace vozidla. Datum první registrace pak figuruje jako stáří vozidla a určuje jeho hodnotu, která výrazně po tomto omlazení stoupne. „Nejčastěji je to jeden až dva roky, výjimkou ale nejsou případy, kdy je vozidlo omlazeno o tři a více let,“ uvádí Cebia v tiskové zprávě.

Podle společnosti Cebia se to týká hlavně individuálně dovezených vozidel do ČR, přičemž rozdíl v pořizovací ceně vozidla, které je o jeden až dva roky omlazené, může být až 40.000 korun. Zákazník totiž kupuje jednak dražší vozidlo a také se mu zvyšují náklady na pojištění vozidla. Vyšší jsou i náklady na finanční služby jako leasing či úvěr.

Nejčastěji se prý lze s úpravou roku výroby setkat u Škody Octavia rok výroby 2006, Vokswagenu Passat rok výroby 2007 a Škody Fabia rok výroby 2001.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (164)
Avatar - rohYpnol
10. 4. 2012 21:41
Re: Je to jednoduche ako facka.
Vidíš a já zase vidím mnohem větší zlo v těch bazarech, které se naoko tváří, že jsou seriozní. Vždy je to ale o dané ojetině a pokud narazíš na problém, ponoří tě to bahna a řádně zadupou.
Rozdíl je jen v tom, že od tebou popsaného pochybného bazaru to tak nějak čekáš a nutí tě k obezřetnosti.
Vím o čem mluvím. Ze zábavy jsem navštívil jeden nejmenovaný známý bazar, který je provozován spolu se značkovou prodejní sítí nových automobilů. Zážitek neskutečný. Zkráceně dokonalý bazarzmrd...
Story začalo na internetu - zdánlivě pěkný kousek. Při návštěvě zrovna byl někde na výkupu, že musím počkat... OK, mám čas.
Za slíbenou chvilku se opravdu dostavil odborník. Nescházel šarm pravého bazarního znalce, naušnice v uchu, řetízky atp.
Následovalo přivítání dle etikety - chceš bonbón >:D >:D >:D ?
Dál už fakt nemá cenu pokračovat.
Avatar - white label
10. 4. 2012 21:26
Re: Ojetý
Tak už se nebraň no..., a zkus to u toho Pavla Vítka, za svou orientaci přece nemůžeš ty ani on... ;-)
10. 4. 2012 18:20
Ojetý
Každý musí jednou udělat tu hloupost a koupit si nový auto ;-) Je to podobný jako s tou Kurkovou, takovou věc udělá chlap jen jednou... Ale obojí dělá s tím, že si uvědomuje rizika, jen tak potom nad pivem vykládá skvělý zážitky a nehledá u stolu pofoukání od ostatních.

GTI, Oszawan...: kucí a co takhle Pavel Vítek místo té Kurkové? Nemůžu se ubránit no...
Avatar - ZaklinacTristan
10. 4. 2012 16:36
Re: Je to jednoduche ako facka.
Vsetko sa da oklamat, ked sa chce. O tom predsa nie je ziadna pochybnost. Ako vravim - su znamky, ze je bazarnik poctivy. Ked vidim tie bazare a la hajzelbuda obohnana pletivom a vnutri par aut (najma z koncernu), nikdy by som tam ani nevstupil, nieto este nieco kupoval.
Avatar - white label
10. 4. 2012 13:15
Re: Ukazka reality...
... a naopak. ;-)