Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Paříž živě: CityCab - taxi přátelské k lidem i životnímu prostředí

Ladislav Čermák
Diskuze (12)
Až z dalekého finska přijel prototyp neobvyklého městského taxi s hybridním pohonem

Ze Skandinávie přijel funkční prototyp městského taxi, vzešlý z nekomerčního projektu helsinské polytechniky, helsinské univerzity umění a designu a několika desítek dalších subjektů. Pětimístné vozidlo se snaží vyřešit většinu problémů, které přinášejí přeplněným městským centrům taxíky, přestavěné z klasických vozů.

Nepříliš elegantní, ale praktická, extrémně lehká karbonová karoserie nabízí dostatečný, luxusně zařízený prostor a pohodlné nastupování pěti pasažérům v konferenčním uspořádání, z nichž jeden může sedět na kolečkovém křesle. O jeho snadný nástup se stará vzduchové pérování, které umí stojící vůz přiblížit těsně k zemi. Vůz se dokáže otočit na průměru 6,9 m díky řiditelným zadním kolům, o pohon se stará úsporný a ekologický hybridní pohon z Toyoty Prius. Vůz je v současné době ve stádiu praktických zkoušek, kdy přímo v ulicích Helsinek dokazuje svoje výhody proti konvenčním taxíkům.

Nepřehlédněte:

Pokud vám něco uniklo během živých reportáží z Paříže, přehled všech novinek a fotogalerií (např. nové Mondeo, Logan Kombi, Audi R8, Renault Koleos, Renault Twingo, Chevrolet WTCC Ultra a další) najdete na jednom místě v rubrice Paříž 2006


Paříž v našem videomagazínu Roadlook TV

Po návratu týmu AUTO.CZ z Paříže zveřejníme i další díl našeho videomagazínu Roadlook TV věnovaný škodováckým novinkám a poté i pořad s nejzajímavějšími pařížskými novinkami.

Speciální pařížská příloha AUTO.CZ

Popis všech novinek u většiny značek s cca. 2.000 (!) fotografiemi zastřeší tradiční speciální příloha serveru AUTO.CZ. Pro představu si prohlédněte přílohu letošního ženevského autosalonu.

Blog Libora Zezulky

Dění ze zákulisí pařížského autosalonu a našeho týmu popisuje Libor Zezulka na svém blogu (libor.blog.auto.cz)

Ladislav Čermák
Diskuze (12)
Avatar - masO
30. 9. 2006 00:21
design
cece ten design, to je bomba..s taxikem nejezdis po soutezich krasy, tam se kouka hlavne na prakticnost a pohodli cestujicich.. ode mne :yes: :yes: :yes:
Avatar - radek.m
29. 9. 2006 22:27
Re: Finsko
Studuju v Rovaniemi, je to hlavní město Laponska. Letěl jsem do Helsinek a pak už jen 12 hodin vlakem na sever. Ale stojí to za to. Je to dost jiné než ČR :yes:
Avatar - radek.m
29. 9. 2006 14:24
Finsko
Finsko není dalekos sakra, já tady teď studuju a je skoro jako v ČR (-10 stupňů včera v noci atp.) >:D
29. 9. 2006 14:09
design?
kdyby se tenhle design objevil v pohádce Krtek a autíčko, tak nic neřeknu, ale potkat to na ulici, tak se asi neubráním škodolibému úsměvu. Nechápu, jakou roli v tom hrála ta univerzita Umění a designu? ;-)