Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pětina řidičů dává svým autům jména. Jak se jmenuje to vaše?

Michal Fokt
Diskuze (54)
Nejnovější průzkumy, prováděné v USA ukazují, že 20 % tamních aut dostalo od svých majitelů jména, a to většinou ženská. patří váš vůz také do této skupiny?

Pokud bychom měli v případě osobních aut uvažovat o tom, zda jsou to kluci nebo holky, lze celkem jednoznačně říci, že se jedná o ženské pohlaví. Proč by do nich jinak byli muži tak zamilovaní? A nejen to, řidičky to asi vnímají podobně, alespoň to ukazuje průzkum společnosti DMEautomotive, jenž v USA u více než 2000 respondentů zjišťoval, kolik majitelů si se svým autem vytvořilo takový vztah, že jim dali dokonce jméno.

To množství vás asi překvapí - pětina aut v USA má své křestní jméno, což znamená, že tu hovoříme dobře o 50 milionech infantilních řidičů. :-) Je ovšem třeba říci, že je dostávají nejčastěji od majitelů ve věku 18-24 let (40 %). Ale nemyslete si, že by tahle skupina mohla za celý 20% podíl personifikovaných aut v "populaci". Jméno svému vozu dává 23 % žen a 18 % mužů víceméně libovolného věku. V rozmezí 25-34 let jich je 30 %, v intervalu 35-44 let 17 %, ve věku 45-54 let 19 % a ti starší se pohybují mezi 11 a 12 procenty.

Zajímavé také je, že řidičky zjevně vnímají své auto jako kamarádku, v naprosté většině (88 %) mu totiž dávají ženské jméno. U mužů je situace mnohem složitější. Jako plechovou milenku ho vnímá pouze "větší polovina" (55 %) z nich, ta druhá vůz považuje spíše za parťáka a kamaráda a dává tedy mužské jméno. V řeči čísel je pouze 16 % aut "kluk", zatímco 32 % "holka". U těch zbývajících si i přes pojmenování není majitel jistý pohlavím.

Zajímavým zjištěním také je, že téměř čtvrtina automobilových jmen v USA začíná na písmeno B. Určitě za to může univerzální Baby, které tvoří 4 % všech jmen, ale stejný podíl patří i Betsy, následované tříprocentní Bessie, Black Beauty se vyskytuje ve 2 % případů a procento nese jméno Betty.

Celkem logicky se nabízí otázka - jak jste na tom vy? Mají vaše auta jména? A pokud ano, pochlubte se s nimi v diskuzi. Za sebe musím říci, že asi patřím do té pětiny nebo jsem přinejmenším zamlada patřil. Když nepočítám variace na fabrické označení, jako třeba Fávo, respektive Cíva, objevila se v rodině i pojmenování Sršeň a Lahváč, v obou případech inspirovaná charakteristickým lakem karoserie, byť v případě stopětky v továrním outfitu "Vyblitá žlutá" šlo spíše o zbožné přání.

Michal Fokt
Diskuze (54)
24. 10. 2023 21:02
moje
já jsem třeba svému prvnímu autu říkal Vránka 🥰… byla to prostě stará vylítaná vrána z 98. 😃
18. 1. 2014 16:21
Re: Nějaký jména...
Já si taky pamatuju RZ a číslo podvozku/motoru :-)
Avatar - Sloth
18. 1. 2014 14:27
Re: Nějaký jména...
RZ si pamatuju jak u součaného auta, tak i u dvou předchozích. U prvního dokonce znám ještě pořád nazpaměť VIN kód >:D
18. 1. 2014 01:03
Jmena
Tak ja jednomu rikam "hnede" a druhemu "stribrne".
Avatar - Sloth
17. 1. 2014 21:52
Re: Bobek, Pikaču,
Taky mám "Bobka" (Fiesta) >:D