Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pony Auto Adapt: Několik velikostí

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Česká firma Pony Auto se pochlubila novou spací nástavbou Adapt na lehká a střední užitková vozidla.

Modul pro přespání má stejný spodní díl, tři různé celkové výšky nástavby jsou tvořeny velikostí vrchního dílu. Přesto výrobce poskytuje díky proměnlivě vysokému černému plastu různě designované spodní díly, aby modul zkompletovaný s kabinou vozidla vypadal co nejlépe. Celkovou výšku nástavby může uživatel řešit v závislosti na potřebném prostoru a také aerodynamice vozidla. Střecha modulu by k dosažení co nejnižšího nároku na palivo měla co nejvíce lícovat s topem vozidla.

Nástavba se na střechu kabiny lepí tmelem, proto Pony Auto při výrobě spodního dílu musí vycházet z tvaru střechy například Fiatu Ducato, Mercedes-Benzu Sprinter, Renaultu Master a dalších. Pevnost spoje jsme vyzkoušeli a také prošla zkouškou i při dopravních nehodách. Modul se nikdy ze střechy neuvolnil.

Při prezentaci spací nástavby Adapt jsme si všimli nového střešního okna s obroučkou. Modernizované střešní okno zachovává rozměry těch dosavadních, tedy je lze dosadit i do dříve namontovaných spacích modulů. Nové okno lze už nechat otevřené i při deštivém počasí. Výměnu vzduchu i při zavřeném okně zajišťuje větrací otvor v horní části zadní stěny nástavby.

Spací nástavba umožňuje komfortní odpočinek řidiče, a tím i příznivě působí na bezpečnost práce a dodržování pravidelných přestávek. Karoserie nové spací nástavby Fantasy Adapt je vytvořena ze dvou tvarově a pevnostně optimalizovaných dílů, jejichž spojením vzniká velmi tuhý a aerodynamicky upravený celek. Díky této konstrukci vyniká nízkou hmotností. Součástí modulu jsou vždy boční spoilery a efektní sluneční clona.

Výrobcem novým tvarem modulu docílil co nejlepší aerodynamiky celého vozu, a tím i maximální úspory pohonných hmot. Průměrná úspora paliva vozidla s modulem se pohybuje kolem 1,5 l na 100 km při srovnání s vozem bez spoileru. Další úspora spočívá v nevydaných nákladech na hotelové ubytování řidiče. V součtu těchto efektů je i investice daná cenou výrobku návratná již do tří měsíců.

Pro docílení komfortního a účelného interiéru používá firma kvalitní látky a tepelné izolace. Díky dvěma velkým okýnkům s kvalitní a praktickou aretací je zajištěna výborná ventilace. V nabídce je také montáž přídavného topení, které přivádí teplý či klimatizovaný vzduch z ventilační soustavy automobilu. Díky všem těmto parametrům je spací kabina Fantasy Adapt komfortní po celý rok.

Všechny výrobky jsou vyrobeny za použití vysoce kvalitních materiálů, povrchově lakovány stálobarevným, povětrnostně odolným lakem a vyznačují se promyšleným a účelným řešením. To vše zaručuje výrobku dlouhou životnost a bezproblémovou užitnost.

Nástavba je určena až pro dvě osoby, i když dopravní praxe již dávno upustila od dvojice osob v kabině užitkového automobilu. Jednotná šíře nástavby činí 2100 mm, takže si v ní pohodlně lehne i vysoký řidič. Hloubka 1160 mm nabízí výborné místo pro jednu osobu. Výškové varianty jsou tři, přičemž nízká dosahuje 73 cm. Střední přidává dvanáct centimetrů. Nejvyšší provedení 100 cm neposkytuje větší vnitřní prostor, ale je opatřeno integrovaným spoilerem. Hmotnost spacích nástaveb Adapt činí v závislosti na výšce 65-75 kg.

Ladislav Černý
Diskuze (0)