Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 100 lety zemřel kopřivnický podnikatel Ignác Šustala ml.

redakce AUTO.CZ

Před 100 lety, přesně 27. září 1914, zemřel podnikatel Ignác Šustala, jenž byl nejmladším synem stejnojmenného zakladatele slavné kopřivnické automobilky Tatra.

V červnu roku 1850 založil Ignác Šustala starší (1822-1891) v Kopřivnici dílnu na výrobu kočárů a bryček, z níž se později vyvinula automobilka Tatra. Továrník Šustala měl čtyři syny, z nichž nejmladší, pojmenovaný rovněž Ignác, se narodil počátkem března 1862. Otec pochopitelně doufal, že i on půjde v jeho šlépějích, a po studiích jej proto vyslal na zkušenou do továrny na povozy v Paříži.

Po návratu z Francie začal Ignác Šustala ml. pracovat v továrně svého otce, kde vedl účtárnu a vyřizoval korespondenci. V roce 1905 však rozjel vlastní podnikání, když koupil upadající kopřivnickou továrnu na kachlová kamna. Šustala ml. provoz výrazně zmodernizoval a zavedl v něm produkci glazovaných obkladaček. Díky tomu se firma dokázala znovu postavit na nohy.

Továrník Ignác Šustala ml. zemřel v září 1914. O pět let později se na automobilech vyráběných v továrně jeho otce poprvé objevila značka Tatra.

redakce AUTO.CZ