Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej ojetin: Poptávka v létě vzroste o 10 až 15 %, sezóna nákupů sportovních vozů běží naplno

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Většina zákazníků hledá vozy s menším objemem motoru, nízkou spotřebou a klimatizací.

Každý rok zaznamenávají autobazary se začátkem léta nárůst zájmu klientů o ojeté vozy. V tomto období se o ojetiny začínají zajímat také motoristé, kteří jezdí přes zimu minimálně a vyhledávají si na svoji novou motoristickou sezonu novější vozy. Podle údajů Auto ESA se jedná o meziměsíční nárůsty mezi 10 až 15 %.

Oproti jiným měsícům je možné pozorovat zvýšenou poptávku po sportovních vozidlech a kabrioletech. Vzhledem k nabídce se sice nejedná o prodeje ve velkých množstvích, ale tyto typy jsou obecně v létě více žádané a dobře se prodávají.

Zajímavý vývoj pozoruje Auto ESA v prodeji větších rodinných vozů. „Dříve bylo trendem před létem prodávat vozy kategorie kombi a MPV. Docházelo ke skokovým nárůstům prodejů a poptávka na podzim zase výrazně poklesla. Dnes však jezdí klienti stále více celoročně a nelze již pozorovat tak zřejmou změnu v jejich chování. Naopak co se týká prvků výbavy, vyžaduje dnes valná většina zájemců o ojetý vůz klimatizaci, kterou již nalezneme i v automobilech nižších tříd,“ řekl Tomáš Svoboda, ředitel nákupu vozů Auto ESA.

Pokud jde o letošní sezonu, roste zájem o automobily s menším objemem motoru. „Díky nárůstu cen pohonných hmot je v současné době znát pokles zájmu o vozy s velkým objemem motoru. Naši zákazníci se zajímají spíše o vozidla s malou kubaturou do objemu 1,3 l, u kterých je i nejnižší sazba povinného ručení a nízká spotřeba paliva. Na druhou stranu se ceny automobilů s velkým objemem výrazně snížily a jsou dostupnější více zájemcům. U některých modelů může jít o meziroční pokles ceny až o 20 %,“ dodal Tomáš Svoboda.

Od června navíc chystá Auto ESA pro své zákazníky nový zajímavý bonus, a to poskytnutí slev na vozy ve výši 20 000 až 50 000 Kč. Pokud zákazníci využijí ke koupi ojetého vozu v Auto ESA výhodné finanční produkty (např. úvěr), mohou získat ještě další výhody, například benzín na dovolenou nebo cestovní kartu, která opravňuje k neomezenému počtu ubytování v síti 1 600 hotelů v 18 evropských zemích (tzv. Travel Card).

Ondřej Láník
Diskuze (0)