Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

QTvan: Nejmenší domov na světě

David Bureš
Diskuze (1)
Nejmenší obytný přívěs na světě stačí připojit za skútr a hurá na dovolenou.

Britský institut ETA (Environmental Transport Association) představuje nejmenší karavan na světě, který je 200 cm dlouhý a 75 cm široký. Podle jeho tvůrců je QTvan tak malý, že je s ním možné jezdit na chodníku, vjet do supermarketu a začít nakupovat.

I přes minimalistické rozměry zahrnuje vnitřní výbava obytného přívěsu televizi s 19palcovou úhlopříčkou, rádio, čajový servis, budík a poličky na knihy. Postel se dovnitř vejde jen jedna.

Karavan je tažen elektrickým skútrem, jehož maximální rychlost je pouhých 9,6 km/h. Dojezd skútru na jedno dobití je 48 km. Tvůrci karavanu upozorňují, že je konstruován především pro kratší trasy.

Pro náročnější výpravy musejí majitelé počítat s déle trvající cestou. Výlet z Londýna do New Forestu, což je pro britské karavanisty oblíbené místo pobytu, by totiž s QTvan trval dva dny. Cesta z Londýna do Whitby na severu Anglie by pak trvala minimálně týden.

Cena přívěsu je 5.500 liber (v přepočtu asi 150 tisíc korun). QTvan však nabídne i volitelnou výbavu. Ta mimo jiné zahrnuje střešní solární panely, širší, karavanová zpětná zrcátka, herní konzoli, ústřední topení a externí nosič zavazadel. V rámci příplatku je možné si zvolit libovolnou barvu.

Tvůrci karavanu tvrdí, že během letošních Velikonoc mohlo ve Velké Británii vyjet na silnice až 500 tisíc karavanů. Rozsáhlé využití QTvanu by tak mohlo snížit dopravní zácpy. Jeho autoři totiž dodávají, že jediné zácpy s QTvanem můžou vzniknout jen před supermarketem, nebo na chodníku.

ETA se zabývá opravou rozbitých aut a je jakýmsi ekvivalentem žlutých andělů, v poslední době se také zaměřuje na vliv automobilové dopravy na životní prostředí. Nový projekt je proto hlavně nadsázka, upozorňující na soudobé poměry na britských silnicích. Ovšem pozor, zájemci jej mohou objednávat za 5500 liber (tj. asi 155 tisíc Kč).

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Pekelná Micinka
9. 5. 2011 12:29
Bravo!
To jen naprosto super!!! :yes: :yes: Zejména s tou výbavou, vlastně co víc člověk potřebuje, i ten notebook by se tam vešel. :-)