Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Quimera AEGT: Bude to nejrychlejší elektro-kupé?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Španělská Quimera AEGT je vizí nové generace motoristického sportu. Její tvůrci ji odvážně prohlašují za nejvýkonnější elektromobil na zemi.

Pod jménem Quimera (ve španělštině – přízrak) se ukrývá projekt spojující řadu nadnárodních společností. Hlavní sídlo vedení je v Barceloně. Severoamerická pobočka sídlí na Floridě a do konce letošního roku mají být otevřeny kanceláře ve Velké Británii a Číně.

Quimera spojuje řadu firem za účelem vývoje elektřinou poháněných dopravních prostředků a jejich příslušenství. Jedním z hlavních projektů je závodní elektromobil Quimera All Electric GT (AEGT).

Základem kupé s křídlovými dveřmi je monokok z uhlíkových vláken a stejný materiál je použit i na většinu povrchových panelů. Elektromobil dlouhý 4800 mm a široký 2000 mm je poháněn trojicí elektromotorů UQM z USA. Každý z nich má výkon přes 172 kW (234 kW). Celkový výkon je přes 515 kW (700 k) a maximální točivý moment je více než 1000 Nm.

Quimera AEGT má dosahovat maximální rychlosti okolo 300 km/h a z 0 na 100 km/h akcelerovat za 3,0 s. potřebnou energii dodávají elektromotorům lithium-polymerové baterie uložené v bocích mezi předními a zadními koly. Jejich dodavatelem je jihokorejská společnost EIG.

První prototyp má demonstrovat možnosti současného vývoje elektromobilů pro využití na závodních tratích. V akci se Quimera AEGT představila na okruhu Motorland Aragon ve Španělsku a v září se má představit veřejnosti pod označením EVO II s upraveným designem karoserie.

Počátkem příštího roku má začít testování druhé prototypu. Quimera má v plánu se s AEGT účastnit i ostrých závodů a vyloučen není značkový pohár. Kromě kupé AEGT pracuje Quimera na vývoji elektřinou poháněného KTM X-Bow, skútru, městské dodávky a skútru se solárními panely.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)