Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

RC quadrokoptéra aneb Možná že jednou takhle budeme jezdit

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Hračka pro dospělé, nebo vážně míněný projekt? Auto, které umí létat, není ničím novým. Ale Kickstarter B nemá křídla.

Je budoucností automobilismu elektřina, případně palivové články? A co takhle quadrokoptéra? Futuristický model postavil designér Witold Mielniczek, který sídlí v Británii. Jak už ale jeho jméno (a také akcent) napovídají, není Brit, nýbrž původem Polák. Co je vlastně quadrokoptéra? Stroj, který má čtyři vrtule, umí létat, ale v Mielniczekově případě i jezdit! Něco mezi offroadem a vrtulníkem, respektive od každého trochu.

Celkem univerzální dopravní prostředek, součást projektu Kickstarter s jednoduchým názvem B zvládne terén i vzduch. Model dostal polykarbonátovou karoserii. Pokud jede po nezpevněném povrchu, poháněna jsou pouze zadní „kola“ s průměrem 22 cm. Když auto vzlétne, točí se pochopitelně všechna čtyři, která se promění v rotory s uvnitř uloženými vrtulemi o průměru 7 palců. Jsou také odnímatelná. Kickstarter B tedy nemá klasické nápravy, ale čepy v dolní části „ráfků“.. Celý mechanismus je pružně uložen, takže případný pád z větší výšky přežije. Je vybaven i v přídi vestavěnou HD kamerou s rozlišením 1280 x 720, která ukládá záznam na Micro SD kartu.. Futuristický stroj pohání elektromotor napájený lithium-polymerovou baterií s napětím 11,1 V, která vydrží čtvrt hodiny jízdy i letu.

Designér potřebuje sto tisíc liber, aby projekt mohl pokračovat. Vybírá od zájemců zálohu 320 liber (9.600 Kč) a do konce roku 2013 jim pošle stavebnici, kterou si sami sestaví. Pokud někdo není příliš technický typ a chce si jen hrát, plně funkční a kompletní verze i s vysílačkou jej přijde na čtyři stovky, tedy 12 tisíc korun. Mielniczek chce funkční prototyp kompletně zaizolovat, na vodě totiž ještě jezdit neumí. Tedy, zatím ne. Dosud chybí také ovládací aplikace pro smartphony.

„Béčko“ trochu připomíná americké futuristické vize z padesátých let minulého století, kdy se uvažovalo dokonce o jaderném pohonu, což bylo pochopitelně nereálné. Betonový blok kvůli zamezení šíření radiace byste v autě asi nechtěli, ale „tankovat“ jednou za čtyři tisíce kilometrů určitě ano. Každopádně, tahle vize, byť zatím v menším měřítku, vypadá mnohem lépe. Projekt by měl skončit postavením funkčního vzorku v plné velikosti. Ve vzdálenější budoucnosti se dokonce uvažuje o jeho nasazení v záchranných složkách, kterým by se něco takového určitě hodilo. No, uvidíme.

Aleš Dragoun
Diskuze (8)
Avatar - Kolouš
6. 6. 2013 19:40
Re: spam ve fotogalerii
>:D

hochštapler = konzultant !!!!!

nedokázal bych to říct líp :yes:
6. 6. 2013 19:07
buduce auta - tazko
male vrtule su malo efektivne ;)
6. 6. 2013 00:32
Re: spam ve fotogalerii
pánové adblock+ instalovat do prohlížeče a máte to v suchu :-!
Avatar - vabis
5. 6. 2013 23:14
Re: spam ve fotogalerii
Kolouš: to nic, já zas nedávno zadával do navigace "Leninova" >:D
njn, dneska jsou ty pojmy klamavé
uklízečka = cleanig manager
spící vrátný = guard
hochštapler = konzultant
ví kdy má držet hubu = je taktní
neumí si najít jinou práci= je loajální

a víš jaký je rozdíl mezi papírem a sekretářkou?
papír: přeložit a přeříznout
sekretářka: přeříznout a pak přeložit
>:D
5. 6. 2013 22:53
Re: spam ve fotogalerii
Ano SPAM, myslím, že už včera jsem kvůli tomu auto.cz zavřel.. ještě že se dá brouzdat i jinde.