Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Registr vozidel opět nefunguje: Nelze ho spojit s registrem VIN kódů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Registr vozidel nelze spojit s databází hledaných aut a s evropským registrem identifikačních čísel, takzvaných VIN kódů.

Kvůli chybám v registru není možné vozidla přihlašovat, řekl dnes ČTK vedoucí odboru dopravně správních agend pražského magistrátu Josef Mihalík.

Za aktuální problém ministerstvo dopravy nemůže, uvedl mluvčí úřadu Martin Novák. Za výpadky v Schengenském informačním systému a v pátrání po vozidlech v praxi je podle něj odpovědné policejní prezidium. To ale odpovědnost za výpadek popřelo.

"Na naší straně to určitě není, to popíráme. My pořád dodáváme standardní data, která jsme dodávali i do původních registrů. Nikdo, ani firma (ATS- Telcom), se nám neozval k tomu, že by byl nějaký problém na naší straně," řekla ČTK mluvčí policejního prezidia Zuzana Součková. Podle ní ale mají policisté po kolapsu systému problémy při kontrole údajů o vozidlech.

Pokud ani jeden z těchto systémů nefunguje, doporučilo ministerstvo dopravy vozidla neregistrovat. Mohli by totiž zaregistrovat vozidlo, které bylo ukradeno v zahraničí, a tady se je někdo snaží zlegalizovat a dostat do provozu, dodal mluvčí ministerstva.

Podle Mihalíka je reálné, že se kvůli aktuálním potížím nepodaří na pražských registračních pracovištích obnovit odbavování žadatelů během celého dopoledne. Novák uvedl, že se ministerstvo společně s policejním prezídiem snaží problém vyřešit.

Problém se spojením registru vozidel a policejními databázemi se týká celého Česka. V registru fungují jen triviální agendy, potvrdila ČTK mluvčí chomutovské radnice Šárka Schönová. Asi polovinu žadatelů o registraci proto dnes v Chomutově poslali domů. Aktuálně jdou řešit pouze změny, přihlásit nebo odhlásit auto není možné, dodal ředitel odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimíra Bakajsa. Registr se v Pardubicích zhroutil krátce před 9:00 hodinou.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém spadl a od té doby se potýká s neustálými problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, firma ATS - Telcom Praha zakázku získala od ministerstva dopravy bez výběrového řízení. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o případné sankce za nefunkčnost systému.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
5. 8. 2021 17:18
Povinné ručení podle VINu vozidla
Jak jednoduše sjednat nejlevnější povinné ručení bez SPZ vozidla: https://finradar.cz/…eni-bez-spz.html