Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Setuza se zaměří na výrobu biopaliv

Ondřej Láník
Diskuze (21)
Podle deníku Mladá fronta Dnes se společnost Setuza v nejbližších letech zbaví výroby olejů, margarínů, pracích prášků a mýdel, aby se zaměřila na výrobu biopaliv.

Podle deníku Mladá fronta Dnes se společnost Setuza v nejbližších letech zbaví výroby olejů, margarínů, pracích prášků a mýdel, aby se zaměřila na výrobu biopaliv. Produkce metylesteru řepkového oleje se má rozšířit až na roční kapacitu 200 tisíc tun. Metylester řepkového oleje je jednou ze složek tzv. bionafty (obsahuje 30 až 36 %), který se bude ve větším měřítku od příštího roku plošně přidávat také do motorové nafty.

"Myslím, že do tří let s výrobou olejů, margarínů, mýdel i pracích prášků skončíme. Nemá to perspektivu. Půjdeme jen cestou výroby biopaliv," řekl ředitel Setuzy František Janů.

Setuza se k tomuto kroku rozhodla proto, že konkurence velkých koncernů a tlak obchodních řetězců snižuje marže na spotřebních výrobcích a biopaliva mají naopak zemích EU perpektivu.

Dalším projektem Setuzy je údajně výstavba nového lihovaru, který by mohl ročně vyrábět až 150 tisíc tun biolihu, který by se používal například jako palivo E85 (směs 15 % benzínu a 85 % etanolu).

Ondřej Láník
Diskuze (21)