Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Sharp Free-Form: Moderní displej může mít jakýkoliv tvar

David Bureš
Diskuze (17)
Nová obrazovka od firmy Sharp se vedle širokých možností tvarování chlubí vysokým rozlišením či vynikající čistotou barev.

Naprostá většina dnešních displejů v automobilech mívá obdélníkový nebo čtvercový tvar, v současnosti se však pracuje na změně. Japonská společnost Sharp představuje obrazovku Free-Form, která může mít jakýkoliv tvar.

Díky takřka neomezenému tvaru obrazovka nabízí široké možnosti využití. Podle Sharpu může být použita v automobilech, v letadlech, ale třeba také v hodinkách.

Free-Form využívá technologii panelů IGZO a patentovaných způsobů vytváření obvodů, díky čemuž obrazovka nevyžaduje minimální šířku rámečku pro vytvoření obvodu jako konvenční displeje. Toto řešení umožňuje rozptýlit světlo po všech pixelech displeje i bez nutnosti použití klasického rámečku s obvody. Rámeček je navíc u tohoto řešení velice malý.

Displej se má dále chlubit vysokým jasem, širokým pozorovacím úhlem, vysokým rozlišením a vynikající čistotou barev. Obrazovka navíc může být i dotyková.

Sharp zatím neuvedl, kdy se Free-Form objeví v prvních přístrojích. Japonská společnost pouze tvrdí, že to bude v nejbližší možné době.

Free-Form reaguje na zájem firem o takové displeje. Vždyť obrazovky se stále více používají také v automobilovém průmyslu, a to nejen pro navigace a multimediální systémy. Třeba v modelech Audi TT a Lamborghini Huracán rozměrná šestiúhelníková TFT obrazovka nahradila analogové budíky, toto řešení použije i chystaný Volkswagen Passat B8.

David Bureš
Diskuze (17)
26. 6. 2014 23:06
Re: Stručně řečeno,
Nemyslím si, že budoucnoust patří OLED, vzhledem k tomu, že mají problémy s vypalováním a stárnutím obecně (jako věechny organické materiály)... Buoucnost displejů vidím v LED displejích (neplést si s LCD s LED podsvícením, které se takto dnes označují), kde každý pixel bude tvořen polovodičovými LED
23. 6. 2014 20:23
Re: Stručně řečeno,
IGZO má z laického hlediska výhodu ve spotřebě. Tranzistory mají menší spotřebu a jsou i fyzicky menší, display je tedy "průhlednější" (podsvícení spotřebuje méně energie), což právě umožňuje i vyšší hustoty. Nicméně aktuálně na trhu, pokud vím, nemají nic, co by nešlo jinou technologií (co do hustoty), to je cíl do budoucna. Jsou tam myslím i nějaké výhody ve výrobě, ale to vnímám okrajově a jde to nad mé znalosti.

Co se OLED týče, IGZO je relevantní i pro ně (je to TFT technologie). O řízení se klidně rozepiš. Jak se liší od klasických aktivních displayů?
22. 6. 2014 16:23
Re: Uprednostňujem klasické analógové budíky
S tým nesúhlasím.
22. 6. 2014 15:42
Re: Uprednostňujem klasické analógové budíky
Lepší virtuální budík než drive by wire nebo brake by wire.
Avatar - T613
22. 6. 2014 12:18
Re: Uprednostňujem klasické analógové budíky
já neříkám nic o tom, že to funguje dobře nebo špatně. Jen to prostě bude vypadat levně (ono to vypadá levně i teď).