Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko letos očekává nový rekord ve výrobě automobilů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Slovensko by navzdory pokračujícímu poklesu prodeje nových aut v Evropské unii letos mělo zvýšit výrobu osobních vozidel na nový rekord.

Informoval o tom dnes Svaz automobilového průmyslu (ZAP). Tři automobilky v zemi pod Tatrami loni dohromady vyrobily 926.555 automobilů, což bylo nejvíc od vzniku státu v roce 1993.

"Pro letošní rok počítáme s mírným růstem produkce," řekl novinářům šéf Svazu automobilového průmyslu Jaroslav Holeček. Odhad letošní výroby neupřesnil, upozornil však, že vzhledem k vytížení kapacit slovenských automobilek produkce nepřekročí hranici milionu vozidel.

Automobilky na Slovensku nejsou závislé pouze na exportu do EU. Vyrobená auta vyvážejí také na další trhy, například do Číny. "Továrny nevyrábějí auta jedné třídy. Produkují automobily pro globální trhy. To je naše výhoda," poznamenal Holeček.

Z výrobních linek slovenských továren německého Volkswagenu, korejské Kia Motors a francouzské PSA Peugeot-Citroën loni sjelo o 44,9 procenta nových vozů více než rok předtím. V přepočtu na obyvatele tak Slovensko vyrobilo nejvíc aut na světě, Česká republika byla v tomto žebříčku druhá. Prakticky celá produkce aut směřuje ze Slovenska na export.

Automobilový průmysl je hlavním pilířem slovenské ekonomiky, která by letos podle odhadu centrální banky měla zpomalit tempo růstu na 0,7 procenta z loňských dvou procent. Navzdory tomu by se Slovensko na rozdíl od celé eurozóny mělo vyhnout recesi.

Továrny tří automobilek a jejich zhruba 270 slovenských dodavatelů se na celkové průmyslové výrobě Slovenska loni podílely 41 procenty a čtvrtinou na exportu zboží a služeb. Na pětimilionovém Slovensku pracuje v automobilovém průmyslu více než 74.000 zaměstnanců, podle ZAP by odvětví v dalších měsících mělo vytvořit dalších asi 2000 nových pracovních míst.

Slovensko je podle dřívějších informací tamního tisku ve hře o novou továrnu německé automobilky BMW, kterou společnost hodlá postavit ve východní Evropě.

Prodej nových osobních automobilů v EU vykazuje pokles už 18 měsíců v řadě. Na Slovensku počet registrací nových vozů začal klesat loni na podzim, kdy vláda zvýšila poplatky za registraci vozů vybavených výkonnějším motorem.

ČTK

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)