Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Švédi představili nákladní vůz budoucnosti. S řidičem už vůbec nepočítá

Stanislav Kolman
Diskuze (13)
Čistě elektrický autonomní náklaďák nemá volant ani sedačku. Jízdu po dálnici zvládne zcela sám, mimo ni pak díky dálkovému ovládání.

Autonomní prvky jsou v nových vozech stále častěji, avšak pořád se počítá se skutečným řidičem, který do řízení auta může kdykoliv vstoupit. To ale neplatí v případě švédské společnosti Einride, konkrétně jejího konceptu T-Pod.

Ten totiž nejenže nemá volant, ale nenajdete tu ani sedačky nebo okna. Pro řidiče tu zkrátka není místo. Jak můžete vidět v přiložené galerii, monstrum na první pohled vypadá trochu strašidelně...

Elektrický nákladní vůz zvládne na jedno nabití urazit vzdálenost okolo 200 kilometrů a má nosnost 20 tun. T-Pod disponuje také zcela novým hybridním systémem. Nebavíme se však o pohonné jednotce, ale o možnostech jeho řízení. Zatímco dálniční jízdy zvládne díky autonomním systémům zcela sám, mimo ně převezme kontrolu nad náklaďákem operátor a vzdáleně jej může řídit. Kontrolu nad vozem lze samozřejmě převzít kdykoliv.

Aktuálně je projekt ve fázi jednoho prototypu s menším dojezdem, který navíc ještě neumí ono dálkové ovládání. Podle švédských listů ale Einride představí plně funkční kousek již na podzim letošního roku. Do roku 2020 pak chce mít na silnicích flotilu 200 T-Podů.

Stanislav Kolman
Diskuze (13)
Avatar - WinDiesel
8. 7. 2017 10:10
Re: HAHA
Jo trucker ............................ ten těžkej život má ..... trochu úcty od veřejnosti by si zasloužili, ne jen nadávky.
Jinak to je jasná zóna s nízkou kriminalitou - proto ta nekompromisně zamřížovaná okna v přízemí a to bez výjimky.
7. 7. 2017 23:59
A za uloženie nákladu bude zodpovedný kto ?
Vodič náklaďáku nie je len o šoférovaní ... ešte zvláda xy-vecí .. napr. zvládne menšie opravy, uloží náklad, postráži kamión ....

A ak vypadne niečo z kamióna tak bude zodpovedný kto ? ... operátor na diaľku ?
Avatar - JohnST
7. 7. 2017 22:47
JohnST
To zas pozabija ludi.
7. 7. 2017 22:10
HAHA
Cela animacia je ako z roku pana..............

Ano autor si mysli, ze kazda firma ma vstup rovno zjazd z dialnice.
Realne kde dnes musia kamiony ist aby sa dostali do firiem na vykladku, by ziaden programator nenaprogramoval tie moznosti improvizacie manevrovania pri parkovani.
Zabuda sa ze 80% firiem nema velku betonovu plochu, kde su boxy.

Chcel by som vidiet ako by toto presiel autonomny kamion

[odkaz]

alebo strejdovy na zahrade zlozil hlinu ;-)
7. 7. 2017 21:08
Re: Divný pokus
Všimni si, jak je vystrčený predný nárazník. Po obrys "kabíny" je tam odhadujem tam meter nevyužitého priestoru. Aj zabudované komponenty sa určite dajú rozvrhnúť tak, aby predná časť vozidla mohla byť aerodynamicky lepšie navrhnutá.