Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Továrna Mercedes-Benz pro individuální úpravy: Největší na světě

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Výroba individuálních užitkových vozidel značky Mercedes-Benz probíhá v alsaském Molsheimu. Továrna patří do divize Special Trucks.

Oddělení nazvané Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks (CTT) dokáže realizovat individuální představy o nákladním vozidle. Sídlí v závodě Molsheim, v němž manufakturní výrobou vznikají velmi specializovaná vozidla. Jsou zde uskutečněna speciální přání dopravních společností. Oddělení CTT spolu s molsheimskou továrnou dodává individualizovaná nákladní vozidla Mercedes-Benz s jednou fakturou. S ní se pojí veškeré záruky a zázemí celosvětové servisní sítě německé značky. Organizačně CTT patří k divizi Mercedes-Benz Special Trucks, ve které pracuje přibližně tisíc zaměstnanců vyrábějících 3500 vozidel Econic, Unimog a Zetros ročně.

Vyber, co chceš

Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks a závod Molsheim produkují nákladní vozidla podle individuálních přání zákazníků, ať se jedná o nové těžké tahače Actros SLT, resp. Arocs SLT, hasičské automobily s dvojitou kabinou, speciální tahače Lowliner pro přepravu vozidel, se zdvihatelnou tlačenou nápravou a menšími koly i pneumatikami, čtyřnápravová vozidla s trojitou zadní nápravou nebo dokonce pětinápravové a šestinápravové sólo podvozky pro velká a těžká čerpadla na betonovou směs. Na základě sériově vyráběných vozidel ze závodu Wörth vznikají v Molsheimu čtyřnápravová s rozvorem až 7,2 metru pro ropná pole v Číně, vozidla pro přepravu ovcí na Novém Zélandu se speciálními pneumatikami a dostatkem místa na rámu, kam mohou výrobci nástaveb umístit i box pro psy, dále nákladní automobily pro autoškoly s přídavnými sedadly a dvojitými pedály, tahače Econic pro důlní provoz a mnoho dalších individuálních řešení nejrůznějších vozidel.

Domácí vývoj

CTT disponuje vlastním vývojovým oddělením v závodě Molsheim s přibližně sedmdesáti inženýry, kteří jsou úzce napojeni na centrální vývoj divize Daimler Trucks ve Stuttgartu. Molsheim je místem výroby rozmanitých řešení užitkových vozidel. Současně mohou inženýři z Molsheimu přebírat projekty vývoje nákladních vozidel pro sériovou výrobu ve Wörthu.

Velkou předností je kompletní dokumentace veškerých přestaveb jako u velkosériově vyráběného vozidla. Řidiči mohou přijet do jakéhokoli servisu značky Mercedes-Benz kdekoli na světě a díly i další komponenty jsou dostupné jako náhradní díly prostřednictvím systému čísel dílů, známého ze sériové výroby.

Všechny přestavby tvoří součást záruky Mercedes-Benz, faktura přichází přímo z Wörthu. Speciální řešení splňuje veškeré požadavky, které jsou kladeny na sériová vozidla. To platí rovněž pro nabídky financování a leasingu. Příslib divize Mercedes-Benz Trucks „Trucks you can trust“ platí ve stejném rozsahu pro sériová i individuálně postavená vozidla.

Malé úpravy

Specialisté CTT se také zaměřují na menší úpravy, které nejsou zařazené do výrobního programu ve Wörthu. Může se to týkat například přemístění nádrže nebo úpravy rámu, aby se na něj vešla speciální nástavba. Každé páté nákladní vozidlo s hvězdou prochází oddělením CTT, tento podíl je již mnoho let stabilní.

Ne každé z těchto nákladních vozidel musí přejíždět z Wörthu do nedalekého Molsheimu, protože zaměstnanci oddělení CTT mají ve Wörthu k dispozici samostatná stanoviště pro menší úpravy. Pokud se přestavba týká většího počtu vozidel, je od jistého řádu realizována dokonce přímo na výrobní lince, aby byla zajištěna nejvyšší míra efektivity a flexibility.

Větší přestavby vznikají v alsaském Molsheimu nedaleko Štrasburku. Přibližně šest stovek zaměstnanců se zde stará o vývoj, prodej a výrobu, upravuje automobily, montuje a lakuje kabiny nosičů nástaveb Unimog a pracuje ve výrobě dílů. Jejich rukama prochází ročně přibližně 8500 vozidel.

Proměna továrny

Od založení závodu v roce 1967 byla zde v rámci importérského zastoupení pro Francii připravována vozidla pro francouzský trh. V počátečních letech se to týkalo například montáže dříve předepsaných žlutých světlometů pro osobní vozidla. V současnosti CTT kompletuje v závodě Molsheim také automobily Sprinter a Fuso Canter se sklápěcími nástavbami pro francouzské zákazníky. Lehké užitkové modely Sprinter a Citan jsou opatřovány nalepovacími fóliemi a obložením stěn v nákladovém prostoru.

Těžiště továrny se však přesunulo na přestavby nákladních vozidel. Kromě velkého počtu specialit jsou nejžádanější úpravy v oblastech podvozku a rámu. CTT od svého založení v roce 2000 namontovalo celkově téměř 20 000 náprav, zkrátilo rozvory o 5000 km a prodloužilo je o 18 000 km.

Mezi hlavní odběratele patří sice členské státy Unie, ale upravená nákladní vozidla jezdí po celém světě. CTT v uplynulých letech například dodalo řádově desetitisíce vozidel do Brazílie, Číny a Ruska. Dokonce i Austrálie a Indonésie se zařadily s dodanými vozidly v řádu tisíců za rok mezi důležité odběratelské země.

Velká výhoda CTT spočívá v tom, že původně individuální přání zákazníků a plody příslušného vývoje zpřístupňuje mezinárodnímu okruhu zákazníků. Tzv. trojité podvozky pro přepravu těžkých nákladů, vyvinuté pro Finsko, nalézají mezitím uplatnění také ve vozidlech pro svoz odpadu v Mnichově. Pětinápravové podvozky, vzniklé na základě Arocsu pro sklápěče a domíchávače betonu ve Švýcarsku, jsou nyní adaptovány i pro německá čerpadla na betonovou směs a nizozemské sklápěče.

Rozčleněné továrny

Závod Molsheim je postaven na rozlehlém pozemku s plochou téměř 500 000 m2;. V několika dílnách je pro přestavby k dispozici zastřešená plocha 20 000 m2, 65 stanovišť a dva lakovací boxy. Celkem 220 zaměstnanců se v Molsheimu zabývá přestavbami nákladních vozidel.

Například v nejnovějším „Atelieru 11“ (dílna č. 11) je po levé i pravé straně k dispozici vždy deset stanovišť pro přestavby. V případě potřeby by v něm mohla být zřízena i linka pro malou pásovou výrobu. V současnosti zde parkují nejrůznější nákladní vozidla.

O několik stanovišť dál probíhá montáž dvojité kabiny pro nové Atego. Tato kombinace je příkladem zapojení CTT do mezinárodní výrobní kooperace: Předem připravený podvozek s kabinou bez zadní stěny je dopraven ze závodu Wörth, modul dvojité kabiny dodává závod Aksaray v Turecku a montáž dvojité kabiny na podvozek je realizována v Molsheimu.

U čtyřnápravových vozidel pro ropná pole, určených například k exportu do Číny, je prodlužován rám. Zaměstnanci odstraní z rámu veškeré připevněné díly a demontují zadní nápravy. Rám se uprostřed rozdělí, a poté se na něj přivaří prodlužující díly. Vzhledem k novému rozvoru musí být při opětovné montáži vyměněny kromě spojovacího hřídele také kabely a další vedení. Protože je pro speciální nástavbu nákladního vozidla zapotřebí hodně místa v oblasti rámu, přesouvají montéři kromě toho také palivovou nádrž na zadní stěnu kabiny.

Všechny přestavby absolvují kromě toho stejné kontroly kvality jako sériově vyráběné modely v závodě Wörth. Každý zaměstnanec zaznamenává systémově všechny realizované činnosti, aby byl kompletně zdokumentován vznik každého vozidla. Nákladní vozidla přestavěná oddělením CTT splňují veškeré platné normy. Například u kabin s úpravami střechy jsou plně dodrženy nejnovější předpisy EU ohledně pevnosti.

Pro Unimog

V oddělení CTT došlo před dvěma roky k rozšíření a zavedení výroby kabin pro nosiče nástaveb Unimog. Ve speciálním zařízení se vzájemně slepí a přišroubují jednotlivě dodané karosářské díly z plastu k základnímu rámu kabiny z oceli. V dalším výrobním kroku opatří zaměstnanci budku základním nátěrem, a následně ji nalakují. Každá kabina je posléze důkladně zkontrolována ve světelném tunelu pod zářícími reflektory. Na výrobní ploše cca 2000 m2 pracuje třicet zaměstnanců, kteří vyrobí téměř tisíc budek za rok. Kabiny jsou dodávány z Molsheimu do závodu Wörth, kde probíhá montáž Unimogu.

Dodavatelská podpora

Výrobu závodu Molsheim založená kvůli individuálním přestavbám zejména na řemeslech provází sériová produkce dílů, které slouží k interním dodávkám pro závod Wörth k výrobě nákladních vozidel. V těchto provozech se materiál řeže laserem, ohýbá, lisuje a díly z něj se dál svařují, nýtují a opatřují práškovým nástřikem nebo lakují patřičným lakem. K vybavení patří také cca 500 lisovacích nástrojů a 700 svařovacích zařízení. Devadesát

zaměstnanců ve výrobě přibližně pěti tisíc různých dílů zpracuje ročně cca 1500 tun oceli. K dispozici mají 9000 m2 výrobní a skladovací plochy.

Stručná historie

  • 1967 Založení závodu importérem Royal-Elysées
  • 1968 Dovoz lehkých užitkových vozů
  • 1969 Dovoz všech užitkových vozidel
  • 1970 Založení Mercedes-Benz France
  • 1978 Výstavba expediční budovy
  • 1982 Montáž vnitřní výbavy autobusů
  • 1984 Výstavba svařovny
  • 1991 Zahájení přestaveb nákladních vozidel z pověření závodu Wörth
  • 1993 Přemístění aktivit spojených s osobními vozy
  • 2000 Založení Mercedes-Benz Custom Tailored Trucks
  • 2000 Výroba kabin pro nosiče nástaveb Unimog
  • 2002 Přestavba vozidel Fuso Canter
  • 2008 Výrobní hala číslo 11
  • 2009 Budovy pro vývoj a prodej
  • 2011 Další lakovna, výroba kabin Unimogu
  • 2013 Sklad s výškovými regály
redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)