Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Evropy F1 2016: Nico Rosberg ovládl Baku stylem start-cíl

Aleš Dragoun
Diskuze (22)
V Baku potvrdil formu Nico Rosberg, který si dojel pro vítězství stylem velkého mistra a zvýšil vedení v šampionátu.

Velká cena Evropy se vrátila do kalendáře, ale místo přístavního okruhu ve Valencii našla své místo v ázerbájdžánské metropoli Baku. Zda na více let, nebo pouze letos, to uvidíme. Osobně nejsem příznivcem nových závodů v zemích bez tradice automobilového průmyslu. Městská trať částečně protínající historické centrum je zajímavá, ale leckde se na kočičí hlavy musí pokládat dočasný asfalt. Zajímavost se udála Williamsu, už v sobotu dosáhl Valtteri Bottas podle týmového měření na rovince dlouhé 2,2 km rychlosti 378 km/h.

Kdo čekal melu jako v sobotním dopoledním závodě GP2, musel být v Baku zklamán. Nejrychlejší v kvalifikaci Nico Rosberg nasadil od startu vysoké tempo a záhy získal náskok až 20 s. Nekonaly se ani srážky s bariérou, safety car se ke slovu dnes vůbec nedostal! V úvodu závodu odstoupil pouze Daniil Kvjat (Toro Rosso). Rosberg si rychle vytvořil před druhým Vettelem náskok. Vpředu jezdil i Sergio Pérez až do své první zastávky v boxech v 16. kole.

Kimi Räikkönen vyfasoval pětisekundovou penalizaci za přejetí vjezdu do boxů na trati v době, kdy bojoval o sedmou příčku s Hülkenbergem. Velmi rychle se prokousal díky návštěvám mechaniků ostatních až na druhou příčku, předtím ještě pokořil Ricciarda. Totéž čekalo i Hamiltona, ten přece startoval do závodu až desátý. Australan ale nestačil ani jemu a záhy zajel pro nové obutí, na rozdíl od většiny ale už podruhé. Kimi vydělal na brzké zastávce, stavěl už v 8. okruhu, ale tým nakonec pustil Vettela strategicky dopředu.

Pohroma pro Toro Rosso se odehrála ve 33. kole, mladému Sainzovi také nevydrželo zavěšení. Pořadí se stabilizovalo, Pérez se vrátil před Hamiltona na čtvrté místo, šestý jezdil Bottas. V 41. okruhu využil jedné z únikových zón Pascal Wehrlein (Manor), odešly mu brzdy a skončil. Vůbec poprvé, zatím vždy dojel! Vzápětí odpadl i Alonso, který nemohl řadit v některých zatáčkách. Návrat McLarenu na výsluní se rozhodně v nejbližší době konat nebude.

Vzhledem k tomu, že Kimimu byl výše zmíněný trest přičten k celkovému času závodu, Pérez mě velkou šanci se dostat na pódium. Ke noci závodu si vylepšovali ještě pozice jezdci Red Bullu, Verstappen zdolal Massu (Williams) a Ricciardo Hülkenberga. Znamenalo to pro ně devátou, respektive sedmou příčku. Max si na Nica ale ještě stihl vyšlápnout a úspěšně. Mexičan se nespokojil s případnou penalizací pro Fina a zdolal jej rovnou na trati. Sergio se vrací do formy, kterou míval ve svých začátcích u Sauberu.

O vítězství Rosberga nebylo pochyb, Baku ovládl jako starý mazák. Dosáhl už 19. triumfu v kariéře a navyšuje svůj trochu nelichotivý rekord, protože stále ještě nemá titul mistra světa. Dočká se letos? Lewis Hamilton, kterému se dařilo v trénincích, ale od kvalifikace už ne, musí být frustrován. Vettel byl překvapen, jak moc Ferrari na Mercedes po Kanadě, kdy prohrálo závod jen odlišnou strategií, ztrácí. Závod to potvrdil, na prvním místě změna nenastala.

VC Evropy F1 2016 – Pořadí v cíli
1.Nico RosbergMercedes1:32:52,366 h
2.Sebastian VettelFerrari+16,696 s
3.Sergio PérezForce India – Mercedes+25,241 s
4.Kimi RäikkönenFerrari+33,102 s
5.Lewis HamiltonMercedes+56,335 s
6.Valtteri BottasWilliams – Mercedes+1:00,886 min
7.Daniel RicciardoRed Bull – TAG Heuer+1:09,229 min
8.Max VerstappenRed Bull – TAG Heuer+1:10,696 min
9.Nico HülkenbergForce India – Mercedes+1:17,708 min
10.Felipe MassaWilliams – Mercedes+1:25,375 min
11.Jenson ButtonMcLaren – Honda+1:44,817 min
12.Felipe NasrSauber – Ferrari+1 kolo
13.Romain GrosjeanHaas – Ferrari+1 kolo
14.Kevin MagnussenRenault+1 kolo
15.Jolyon PalmerRenault+1 kolo
16.Esteban GutiérrezHaas – Ferrari+1 kolo
17.Marcus EricssonSauber – Ferrari+1 kolo
18.Rio HaryantoManor – Mercedes+2 kola
DNFFernando AlonsoMcLaren – Hondaodstoupil
DNFPascal WehrleinManor – Mercedesodstoupil
DNFCarlos SainzToro Rosso – Ferrariodstoupil
DNFDaniil KvjatToro Rosso – Ferrariodstoupil

F1 2016 – Celkové pořadí jezdců
1.Nico Rosberg141
2.Lewis Hamilton117
3.Sebastian Vettel96
4.Kimi Räikkönen81
5.Daniel Ricciardo78
6.Max Verstappen54
7.Valtteri Bottas52
8.Sergio Pérez39
9.Felipe Massa38
10.Daniil Kvjat22
11.Romain Grosjean22
12.Nico Hülkenberg20
13.Fernando Alonso18
14.Carlos Sainz18
15.Kevin Magnussen6
16.Jenson Button5
17.Stoffel Vandoorne1

F1 2016 – Celkové pořadí týmů
1.Mercedes258
2.Ferrari177
3.Red Bull - TAG Heuer140
4.Williams - Mercedes90
5.Force India – Mercedes59
6.Toro Rosso – Ferrari32
7.McLaren – Honda24
8.Haas – Ferrari22
9.Renault6

Foto: Jiří Křenek

Aleš Dragoun
Diskuze (22)
20. 6. 2016 08:01
Evropa
Zatímco pro pražáky začíná Asie za Humpolcem, Bernie vidí Evropu ještě v Baku. Navíc napasuje termín na víkend s Le Mans, které jednou ročně ukazuje čistou závodnickou esenci prolnutou nadšením, únavou a dalšími emocemi, které už z principu 20-ti dílný seriál formulí nabídnout nemůže.
Přes veškeré kouzlo města Baku se nedá změnit rukopis Tilkeho a tak se ani tady nějaká vyjímečnost nekonala.
Překvapit snad může pravidelný slušný výkon finančně poddimenzované Force India, utvrzení, že Hulk přes veškeré kvality nemá štěští. Slušné výkony Pereze, tápání Ferrari, kdy sami nevědí proč v sobotu neumí zajet slušný výsledek a v neděli jsou vyrovnaní nebo na dostřel M-B. Navíc se strategií, kterou nejlépe odhadne sám pilot (kdyby Kimi neuposlechl stejně jako Seb tým a posečkal s výměnou pneu, penalizaci by ustál na třetím místě). Divné nastavení RB, které žralo pneu jako hladový pes, obrovské zlepšení práce v boxech i Williamsu a zároveň nijaké představení Bottase, který i přes různé proklamace nezajíždí Massu do země.
Nikdo se nezabývá záměrným blokováním pilotů Mercedesů v kavlifikacích (nebylo poprvé) a tím samým prohřeškem v závodech v podání pilotů Haas (to co předvádí Grosjean hraničí s tupostí), ale Kimi dostane okamžitě pentli za přejetí boxové čáry bez napomenutí.

Těším se na klasické tratě, které s příchodem léta budou hostit další díly seriálu. Zda-li se potvrdí domněnka, že Riciardo je stabilně jezdec na nejvyšší úrovni a Max naopak přemotivovaným mladíkem. Lewis bude tlačit víc a Nico se naopak stáhne do obrany. Seb si snad už dokáže stejně jako kdysi Schumi udělat v Maranellu pořádek a druhá polovina šampionátu získá ještě větší náboj ;-)
Avatar - kosmonaut
20. 6. 2016 06:21
F1
Debilní, sterilní okruhy H.Tilkeho, úplně k ničemu. Všechny vypadají jinak, ale charakterem jsou naprosto stejné, nudné. Všimněte si, že nejkrásnější závody se odehrávají na okruzích, které s Tilkem nemají nic společného, Montreal, Spa, Imola, Monza, A1 Ring, atd...
Do toho nesympatičtí piloti, opět všichni stejní, bez názoru, fňukající. Není komu držet palce, nejsou protipóly.
Pak ty otřesně znějící a vypadající monoposty.
Vždycky mám tuhle zhnusenou náladu ohledně F1 každý rok začátkem června, když zkončí Le Mans. Tam vidíš tu partu lidí, odhodlání, strategie, umění prohrát a pogratulovat vítězi, no nádherný závod. Zatímco ve F1 sleduješ pár znuděných blbečků, vřískajících do rádia, vyžadujících potrestání kohokoliv, kdo je předjede bez využití DRS. No hnus.
Avatar - Jaros71
20. 6. 2016 00:15
Ferrari
2. a 4. místo...to není tak špatné , ale mělo to být lepší. Seb ok..lépe to nejelo..
Kimi by měl ale na Pereze stačit..
Nakonec celkem slušný okruh..čekal jsem to horší.
Avatar - Joky
19. 6. 2016 23:06
Smlouva Baku
Info pro redakci: smlouva je
podepsána na pořádání F1 v Baku na
5 let, za odstoupení je řádná pokuta, smlouvu jsem osobně jsem viděl M
19. 6. 2016 20:50
formulky
ono se to ještě jezdí??? 8-s