Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Chytrý systém od Samsungu umožní vidět skrz kamion jedoucí před vámi

Jan Mička
Diskuze (20)
Dnes a denně řidiči riskují životy při předjíždění kamionů na méně přehledných úsecích. Chytrý systém od Samsungu zaručí perfektní výhled na nejlepší možnou vzdálenost.

Znáte to – jedete na relativně přehledném úseku za autobusem, nákladním automobilem nebo tahačem, ale protože nemáte dostatečný výhled, netroufnete si jej předjet. V takových situacích se vyplatí počkat a v nejhorším případě přijet na místo určení o pár minut později, s novou vychytávkou od Samsungu by ale byl pohyb na silnici bezpečnější.

Jak vidíte v přiloženém videu, vše je velmi jednoduché. Na masce chladiče tahače je umístěna kamera, která přenáší obraz na displej upevněný na dveřích návěsu. Systém vytváří iluzi „průhledného“ kamionu, řidič jedoucí vzadu má proto perfektní přehled o dopravní situaci a může předjíždět bezpečněji. Cena takového příslušenství jistě nebude malá a to se ani nebavíme o náchylnosti obrazovky na poškození, z hlediska bezpečnosti silničního provozu však patrně neexistuje jediný důvod, proč něj nebojovat.

Chytrý systém od Samsungu pomáhá řidičům lépe vidět, stejný princip se ale dá použít také v situacích, kdy chcete splynou s pozadím. Se takovým nápadem přišel již v roce 2012 Mercedes-Benz, který na model B F-Cell instaloval pásy diod, a ty prostřednictvím kamery přenášely obraz krajiny za vozidlem. Při jízdě ve městě nabyli kolemjdoucí iluzi, že je vůz neviditelný, byť šel velmi snadno rozpoznat kvůli odkrytým kolům. Stejný nápad (ovšem v lehce neotesaném provedení s dodávkou) prezentoval také Richard Hammond ve speciálním dílu Top Gearu věnovaném fenomenálním automobilům Jamese Bonda.

Jan Mička
Diskuze (20)
23. 4. 2020 03:19
Jak dlouho to tam vydrží?
Jako nápad jistě dobrý. Ale nevím no. Když si představím, že to dám třeba na tohle: https://www.truckcentre.com/…volvo-fh-13-500/?… jak dlouho to tam vydrží v Česku? Když tady lidi ukradnou i plastové poklice. :(
Avatar - MGRR
24. 6. 2015 08:42
Re: Obrovské riziko!
Až pojedeš 140 v levém a on ti před nos 85 vjede, tak ti ještě zobrazí prostředník :-)
Avatar - MGRR
24. 6. 2015 08:39
Zastaví a je bez obrazovek
V Česku to ukradnou :-)
Avatar - rokyta.p
23. 6. 2015 23:11
Re: Obrovské riziko!
třeba tam časem pustí pro znuděné řidiče nějaké péčko >:D
Avatar - m.z.
23. 6. 2015 21:06
Re: Kraviny.
Bude to mí i nějaký stěrač?