Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výměna řidičáků se protahuje, pražský magistrát otevírá i o víkendu

Jan Mička
Diskuze (19)
Konec roku s blíží a spousta řidičů stále nemá vyměněný řidičský průkaz. Pražské dopravní odbor má mimořádně otevřeno i o víkendu.

Nejhorší situace je tradičně v Praze, kde chybí vyměnit více jak 55.000 řidičských průkazů. Během října a listopadu proto pražský magistrát zavedl víkendovou otevírací dobu, během které budou vyřizovány pouze tyto požadavky. Zdejší odbor dopravně-správních činností otevírá v sobotu od osmi do čtrnácti hodin, v neděli je možno přijít od třinácti do osmnácti hodin.

Výměna se týká průkazů, které byly vydány od 1.1.2001 do 30.4.2004. Čas je ještě do konce letošního roku, rozhodně však doporučujeme si pospíšit. Vyjma Prahy, kde je míra tradičně nejvyšší, je situace podobná i v dalších krajích. Podle údajů Ministerstva dopravy ze září 2013 chybělo v Jihomoravském kraji vyměnit 48.874 průkazů a se 48.321 průkazy je v těsném závěsu Středočeský kraj. V tomto období chybělo nejméně v Karlovarském kraji (10.978 průkazů), vzhledem k neúměrné velikosti kraje si však ani zde nemohou úplně oddechnout.

Ministerstvo dopravy varuje, že kdo nestihne průkaz vyměnit do 31.12.2013, v prvních lednových týdnech nesmí za volant. Je totiž třeba brát v potaz, že úřady mají na vyřízení žádosti 20 dnů. Nejzazší termín podání, abyste mohli bez problémů jezdit i po Novém roce, je tedy okolo 11.12.2013. Výměna je samozřejmě možná i po stanovené lhůtě, je však potřeba se připravit na padesátikorunovou sankci. Další možností je vystavení průkazu do pěti dnů od podání žádosti. To vás však bude stát 500 korun.

Jan Mička
Diskuze (19)
19. 10. 2013 01:00
Re: straší pěkně, ale stejně se najde 1. spousta lidi bez :-
u nás to jsou taky lístečky asi zvláštní, ale pravdu v objednané půlhodině toho člověka vezmou. sami ho zavolají k jedné z přepážek. takže to právě vypadá pro sedící zvláštně, čísla jdou po sobě a najednou hop, nějaký číslo co je předběhne >:D pravda, objednat jsem se musel 14dni dopředu (aby čas a den vyhovoval mým potřebám), jde na půlhodinu takhle objednat jen jeden. Ale zase podle obsazenosti časů a dnů i před to tak hrozně u nás nevidím, jo výhoda okresního města cca 25tisíc obyvatel ;-).. ikdyž je to možná proto, že právě ostatní budou stát frontu 31.12. jó, to nevím ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
19. 10. 2013 00:47
Re: straší pěkně, ale stejně se najde 1. spousta lidi bez :-
No to kdo ví jestli, na takový jako ty, tam maj v systému zvláštní lístečky, ale možná se pak dá jít k jakékoliv přepážce. Nevím, kde je u vás, ale tady na MHMP se dá také objednat on-line.
19. 10. 2013 00:35
straší pěkně, ale stejně se najde 1. spousta lidi bez :-D
ještě že u nás se dá objednat elektronicky (a hádám že to není žádná výjimka, jen to nikdo nevyužívá), takže příští pátek si tam krásně nakráčím, přežiji vražedné pohledy těch sedících "že je předbíhám" a bude hotovo... jooo, nestačí jen přijít a sednout si na židli... a i tak si myslím, že těch závistivých pohledů (tedy čekajících) nebude tolik...
Avatar - beibej
18. 10. 2013 21:55
Re: Fronty?
V praze už v 15,45 nedostaneš ani lísteček do fronty. Mají do 18,00. Ale je fakt že se o tom ví dost dlouho. Nevím proč prodlužovat šichty úředníkům.
Avatar - Atomas
18. 10. 2013 20:12
Re: Nechápu
Ta věta pouze uvedla dnešní možnosti lustrace vozidla za jízdy. Upozorňuje na skutečnost, že hlídka může vše kontrolovat online. Nemá nic společného s tvým tvrzením, že by policie měla lustorvat i řidiče za jízdy online - to je pouze tvoje fabulace. Dneska ti to skutečně, šamane, nepálí...