Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženevský autosalon 2003: větší a lepší

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Větší a lepší podívanou slibují pořadatelé letošního ženevského autosalónu, který se pro veřejnost uskuteční ve výstavním areálu Palexpo od 6. do 16. března 2003. Doplněno o informace pro návštěvníky autosalonu.

Větší a lepší podívanou slibují pořadatelé letošního ženevského autosalónu, který se pro veřejnost uskuteční ve výstavním areálu Palexpo od 6. do 16. března 2003.

Tato výstava patří mezi nejvýznamnější veletrhy automobilů na evropském kontinentě, i když rozloha výstaviště nedosahuje rozměrů areálu pařížského nebo frankfurtského autosalónu. Právě toho si byla společnost provozující výstaviště velmi dobře vědoma a v roce 2003, právě při příležitosti 73. ročníku významné automobilové výstavy, bude otevřena nová hala č.6. Výstavní plocha tak bude rozšířena o 21.000 metrů čtverečních. Budova sama je zajímavá tím, že musela překlenou dálnici a během autosalónu tedy budou návštěvníci obklopeni automobily nejen z okolních stran, ale auta jim budou doslova jezdit pod nohama (viz foto). Na jarní autosalón bývají soustředěny všechny významné premiéry první poloviny roku a vzhledem k tomu, že byla opět vyprodána celá výstavní plocha areálu (cca 100.000 m2), mají zřejmě výrobci automobilů připraveno hodně zajímavých exponátů.

Ještě před otevřením výstavy pro veřejnost bude mít k dispozici všechny expozice odborná a novinářská veřejnost po dobu dvou dnů. Od 6. března 2003 bude potom otevřeno každý den od 9 do 19 hodin, v pátek 7.3. v úterý 10.3. a v pátek 14.3. je otevřeno až do 22:00. Vstupné na výstavu je pro dospělé 12 CHF, pro děti (6-16 let) 7 CHF, možná je také skupinová sleva nad 20 osob (7 CHF/osoba).

Jak se do Ženevy dostat?

Na výběr je hned několik dopravních prostředků. Dopravní dostupnost výstaviště je totiž přímo ukázková. Letiště i nádraží leží v těsné blízkosti a podobně je tomu s dálnicí. Pokud nejste vyznavači dlouhého cestování autem (do Ženevy je to z Prahy asi 1000 km), můžete využít letadla. Letenka z Prahy do Ženevy však stojí přibližně 9-10 tisíc korun včetně letištních poplatků. Ženevská turistická agentura připravila pro návštěvníky autosalonu speciální nabídku ubytování ve dvoulůžkovém dvouhvězdičkovém hotelu se snídaní na jednu noc, vstupenku na autosalon a dvouhodinovou turistickou prohlídku Ženevy celkem za 86 CHF/osobu.

Pokud pojedete do Švýcarska autem, pamatujte na to, že je třeba zakoupit dálniční známku (40 CHF) a že parkovné u výstaviště stojí 20 CHF/den.

Návštěvníci autosalónu, kteří nebudou mít automobilů ještě dost, mohou navštívit unikátní automobilové muzeum, které je součástí výstaviště. Vystaveno je zde 350 automobilů.

Do Ženevy se vypravíme také my (3 redaktoři a fotograf z AUTO.CZ + 3 externí redaktoři), abychom vám pak mohli podrobně představit všechny novinky v rozsáhlé příloze na AUTO.CZ.

Ondřej Láník
Diskuze (2)