Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Změna předpisů? Snad už letos v létě.

Nadim Eid
Diskuze (67)
Po středeční schůzce všech politických stran to vypadá, že konečně dojde ke změně pravidel silničního provozu.

Ministr dopravy Aleš Řebíček před schůzkou uvedl, že se zákon změní jen v těch případech, na kterých se shodnou všechny strany. Námětů bylo asi dvacet, z nichž prošlo celkem sedm.

Největší shoda panovala ohledně bodů. Ze zákona by tak například měly zmizet postihy, které mohou být uděleny až do výše padesáti tisíc korun těm řidičům a cyklistům, kteří zraní sami sebe. Zmírnit by se měly rovněž postihy za neoprávněné parkování na místě pro invalidy. Příkladem toho bylo potrestání hokejisty Jaromíra Jágra, který si podle svých slov nevšiml značky a vloni v červenci na Václavském náměstí zaparkoval na místě vyhrazeném pro invalidy. Poslanci se zároveň shodli na vypuštěním tzv. pošťácké výjimky, která umožňovala poštovním vozům parkovat kdekoliv bez ohledu na bezpečnost a plynulost provozu. Neshoda naopak panovala u snížení spodní hranice pokut.

Všechny změny by měly být zapracovány již v nadcházejících dnech tak, aby byly připraveny pro příští schůzi sněmovny v dubnu. Podle poslance za ODS Karla Sehoře je šance, že novela začne platit od poloviny letošního roku.

Zákon, jenž zavedl trestné body, platí od července minulého roku. Na našich silnicích vloni zahynulo nejméně lidí za posledních 16 let, celkem 956 osob.

Nadim Eid
Diskuze (67)
Avatar - Pekelná Micinka
19. 3. 2007 11:28
Re: Helmy
Tak i tak. Mělo by by být na zvážení každýho, jak se sebou chce nakládat. A ano, je to na výchově a zodpovědnosti rodičů, jak se chtějí chovat ke svým dětem. Zákon je až posledním řešením. U toho motorkáře, jako u účastníka provozu, pokud jede po silnici, tu povinnost akceptuju. U kola je problém to, že to není motorový vozidlo a záleží kde se tedy provozuje. Na silnici bych tu povinnost přilby taky akceptoval, ale když jedu dvacet po štěrkový cestě, která je sice komunikací, protože tam auta můžou vjet, ale jede jich tam tak max. 15 během hodiny a nikdo tam, kvůli svojí bezpečnosti a cenám za servis nejede rychleji než cca 10km/h, tak tam pro mě nastává to dilema. Pokud bude opora v zákoně, tak v případě, že se tam jednou za uherák náhodou objeví policajt a nebude mít zrovna slunnou náladu, tak ti prostě dá pokutu. A to se mi nelíbí. Jo, můžu si tam taky rozbít makovici, to jo, ale to by někdo mohl za chvíli brojit, aby nosili děti "na písek" helmičky, protože se můžou zranit. Nakonec všeobecně těm níže, co mi pořád podsouvají odpovědnost za ochranu cizích dětí. Kolik z vás rodičů, má doma chráněné rohy nábytku, zátky na zásuvky, ochranu proti uklouznutí na schodech, zabezpečený sporák atd.? A to mluvíme o velmi malých dětech... Takže klid a mír všem. ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
19. 3. 2007 10:22
Re: TAK a DOST
Protože takový ambice starat se o děti ostatních nemám. O mě se taky nestaral "celej národ".
Avatar - Pekelná Micinka
19. 3. 2007 10:21
Re: Helmy
Jo, takhle se argumentuje. Ano. No jezdím, spíš tím "výletním" stylem. A rozhodně ji nepovažuju za zbytečnost, ano, správně si usoudil, vadí mi to, že by to zase někdo chtěl ukotvit v zákoně (pro těch pár magorů níže - mluvím teď o osobách nad 18), takže by mohla každá pověřená osoba jít a "buzerovat", že ji nemám když jedu ke kamarádovi 200 metrů po asfaltovým chodníku. Co se týče toho pocitu volné hlavy, tak na něj nedám dopustit, v zimě aby člověk nosil kulicha a v létě přilbu. Opravdu mi je nepříjemný něco mít na hlavě. Rukavice mám od doby co mám kolo, ne proto, abych si neodřel ruce kdybych padal, což mi ovšem taky párkrát pomohly, ale proto, aby se mi kolo dobře drželo (mám tam hodně měkký gripy). ;-)
18. 3. 2007 22:41
Re: Místo pro invalidy
*zběžně známé
18. 3. 2007 22:36
Místo pro invalidy
Po večerech si nečtu zákony, takže vím jen sběžné známe informace ohledně parkovacích míst pro invalidy. Je dáno, že místo musí být označeno jak svislou dopravní značkou, tak vodorovným značením. Zajímalo by mě tedy, jestli pokud budu parkovat v naší ulici na tomto místě, má policie nárok na pokutování případně na odtah. Je zde cca 20 parkovacích míst + 2 pro ZTP, vyznačena jsou pouze svislou značkou a na dlažbě není nic. Kromě toho, že parkovací místo je o polovinu širší (parkovací místa vyznačena červenými dlažebními kostkami) Tak co myslíte, má policie nárok? ;-) Už několikrát jsem z okna viděl konflikt s městskou policií...