Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ADAC radí: Upevněte své lyže při cestě na hory (video)

David Bureš
Diskuze (6)
Neupevněné lyžařské vybavení může při nehodě vážně ohrozit posádku. Proto je dobré ho připevnit.

Lyžařská sezona je tady a lyžaři pomalu míří na hory. Nejen při jednodenních výletech na hory se mnohým řidičům nechce složitě montovat střešní nosič (případně takovou možnost ani nemají) a místo toho převáží lyžařské vybavení přímo v kabině auta. ADAC varuje, že v takovém případě je nutné zavazadla řádně upevnit.

ADAC provedl dva nárazové testy, při nichž zjišťoval, nakolik se liší náraz s neupevněnými a upevněnými zavazadly. Nárazy byly provedeny při rychlosti 50 km/h.

V prvním případě by následky skutečné nehody byly tragické – lyže se při crash testu zavrtaly do předních sedadel a ostatní vybavení jako lyžařské boty a helmy létalo vzduchem.

Vlivem přetížení navíc zavazadla ztěžknou, dvacetikilogramový předmět může mít rázem tunu. O to větší zranění posádce následně hrozí, a to hlavně v oblasti páteře a hlavy.

Při druhé zkoušce už byla zavazadla řádně upevněna pomocí popruhů, tudíž během nárazu zůstala na svém místě. Posádce tak nebezpečí zranění lyžemi nebo helmami nehrozilo.

Z toho důvodu ADAC radí lyžařům při jízdě na hory vždy upevňovat všechna zavazadla, a to i ta nejmenší jako helmy. Sklápět by pak měli jen část sedadel kvůli lyžím, nesklopené sedadlo totiž slouží jako ochranná bariéra před ostatním nákladem.

Pro pasažéry je ale samozřejmě bezpečnější naložit lyže na střešní nosič nebo do střešního boxu. Je ale třeba pečlivě vybrat kvalitní box, ty nekvalitní se totiž mohou klidně uvolnit z úchytů.

David Bureš
Diskuze (6)
13. 12. 2013 23:27
Re: Jednoduche...
Tak u nás ani nejde o tom, že by jsme museli rakev půjčovat, máme ji. Ale dát ji na MPV a pak do ní rvát lyže není nic příjemného :no: (člověk musí stát v otevřených dveřích). Když jezdíme v ČR tak to je jenom na den (teda večer), takže to by jsme ji jen nandavali a sundavali. A zase když se jede do zahraničí, tak je to dost poznat na spotřebě. Vlastně jsme ji v posledních letech použili jen když jsme jeli v pěti do zahraničí a nechtěli jsme dávat bagáž přes lyže.
Avatar - Jaros71
13. 12. 2013 23:06
Re: Jednoduche...
Také vozíme lyže v tunelu , každé mají obal a připevní se. Vše další je v kufru jako normální zavazadlo , na přaskáče mají také speciál.tašky..pak to nelítá oknem všude.
A nejlepší a ideální je nebourat..! ;-) S lyžemi i bez nich.. >:D
Na jednodení lyžování si půjčovat rakev je blbost..
13. 12. 2013 21:53
Re: Jednoduche...
A proč by neměly ? Vozíme je v auě zcela běžně a bez problémů, akorát to chce velký auto (v našem případě MPV) a vejdou se do kufru za zadní sedadla. Takhle tam narvu bez problémů až 5 párů lyží. Když si poposunu jednu sedačku tak až 180cm dlouhý.
Při nehodě by se maximálně zarazily do ocelové konstrukce pod sedačkou a nic se nestane.
Avatar - beibej
13. 12. 2013 21:34
hmm
tak už vím, že když budu bourat bez dveří, že mi vypadne přeskáč na ulici. >:D
Avatar - Katikakus
13. 12. 2013 18:26
Jednoduche...
Lyze nemaji v interieru co delat. Drzaky na strechu nebo box situaci spolehlive resi.