Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alkohol za volantem: 0,24 promile podle ministerstva nevadí

Diskuze (83)
Dnešní Lidové noviny informují, že podle závazného názoru expertní komise Ministerstva zdravotnictví alkohol v krvi do 0,24 promile při řízení motorového vozidla nevadí.

Odborníci Ministerstva zdravotnictví vydali závazné stanovisko, podle kterého množství alkoholu v krvi řidiče do 0,24 promile nemá negativní vliv na řízení vozidla. Lidové noviny o tom informují nyní, podle připojených informací ale posudek vznikl ještě během funkčního období předchozí ministryně Dany Juráskové.

Hodnota 0,24 promile v reálném světě odpovídá zhruba jednomu velkému desetistupňovému pivu. Rychlost odbourávání alkoholu je však individuální, pro posuzování nebude rozhodující množství a druh vypitého alkoholu ale jeho naměřená koncentrace při dechové zkoušce, resp. v krvi.

Policie už dříve deklarovala, že závěrem ministerských expertů se bude řídit. Šéf dopravní policie Leoš Tržil Lidovým novinám potvrdil, že další postup se bude vyjasňovat na jednání mezi policií a ministerstvy zdravotnictví a dopravy. Dokud nebude známo, jak se bude policie tímto posudkem v praxi řídit, nedoporučujeme spoléhat se na stanovisko expertů Ministerstva zdravotnictví a počítat s hranicí 0 promile.

Změna povolené hranice koncentrace alkoholu v krvi přímo v zákonu o silničním provozu je předmětem dlouhé diskuse. Na jedné straně stojí Policie ČR a některé média, prosazující striktní dodržování 0 promile, na straně druhé jsou například občanská sdružení sdružující řidiče. Odborná veřejnost je v názoru na tuto věc rozdělená.

Faktem je, že striktní přístup nulové tolerance zakotvený v české legislativě a prosazovaný českou dopravní policií je v praxi výjimkou. Nulovou toleranci k alkoholu při řízení mají jen některé státy střední a východní Evropy – konkrétně sousední Slovensko a Polsko a dále Chorvatsko, Maďarsko, Makedonie Rumunsko, Ukrajina a nejnověji i Rusko.

Napříč Evropou je nejobvyklejší limit 0,5 promile. Je to případ největších evropských zemí (Německo, Francie, Španělsko) i sousedního Rakouska. V některých severoevropských zemích platí 0,2 promile, naopak nejbenevolentnější je Velká Británie, Irsko, Malta a Lichtenštejnsko (a také například Kanada), kde je povoleno 0,8 promile. V některých zemích je ale alkohol přitěžující okolností při nehodě nebo přestupku.

Diskuze (83)
Avatar - Blue Sun
3. 8. 2010 07:28
Re: LIGUÉÉÉRE
Ony ty malé okresní pivovary leckdy mají co do sebe oproti velkovývarnám, jako třeba Gambrinus nebo Krušovice.
3. 8. 2010 00:36
Re: Proto bylo v červenci tolik mrtvých
:yes: konecne nekdo kdo pouziva mozek... nulova tolerance je nesmysl at uz se tyka cehokoli (bavime se samozrejme o dopravnich prestupcich - pro rejpaly)...
Avatar - Vampix(Diesel Power)
2. 8. 2010 22:53
Nesmysl
Pardon, ale pro mně to teda nemá žádný smysl. V dnešní době, kdy mnoho výrobců poskytuje nealkoholické pivo které je podle mně celkem přijatelné mi 0.24 promile nijak nepomůže. Z čeho mně jako spasí jedna desítka? V pořádku, jsem rád, že to nemá negativní vliv, ale nejsem pro aby se povoloval jakýkoliv alkohol na silnici, ještě v naší zemi, kde už tak jezdi tolik nebezpečných řidičů a tímto se třeba ještě zvedne počet lidi co začne brát alkohol za volantem přijatelněji nebo jako normální věc... Mně se třebas líbil nová vyhláška v Polsku, že při bouračce s trvalým těžkým následkem či smrtelným úrazem, řidič který nafouká, příjde o řidičský průkaz(zabaven na místě, další osud záleží na okolnostech a soudu)...
2. 8. 2010 20:51
Re: LIGUÉÉÉRE
Napřed se nauč pít, pak psát a až teprve pak sem přispívej. Počítám, že seš zatím ve stádiu pobláznění z okresního pivovaru... 8-s >:D
2. 8. 2010 19:42
Re: LIGUÉÉÉRE
Stella je dryják sama o sobě natož nealko tfuj.