Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Antonov: dvourychlostní kompresor

Jan Cacek
Diskuze (8)
Patentovaný vynález technologické firmy Antonov bude na výstavě v Las Vegas představen v Mustangu a Hummeru H3.

Technologická firma Antonov bude počátkem listopadu vystavovat na tuningové výstavě SEMA v Las Vegas svůj inovativní dvourychlostní kompresor, výrazně zvyšující výkon a točivý moment v nízkých a středních otáčkách. Zařízení bude aplikováno v řadovém pětiválci terénního Hummeru H3, ale přesnější údaje zatím nejsou k dispozici. Výrobce doufá, že se mu podaří uchytit u amerických tuningových firem, nabízejících vyšší výkon u SUV.

Kromě Hummeru se na stánku objeví i přeplňovaný Ford Mustang GT, který předvede své schopnosti přímo v areálu výstaviště. Konečná rychlost Antonovu Mustang se při sprintu na 400 metrů díky zařízení zvýší ze 162 na 179 km/h. Kompresor Rotrex s dvourychlostní převodovkou je v Mustangu umístěn pod sacím potrubím osmiválce.

Planetové soukolí systému firmy Antonov nastavuje automaticky ve spodní polovině otáček převod 1,36:1, takže díky vyšším otáčkám kompresoru výrazně roste výkon i točivý moment. Patentovaná technologie AMM (Antonov Mechanical Module) je samočinný mechanismus, který může existovat ve 2, 3 i 4-rychlostních aplikacích. Mechanismus nevyužívá žádné elektronické, hydraulické ani pneumatické řídicí systémy. Otáčky, při nichž dochází ke změně převodu kompresoru, lze při návrhu systému zvolit libovolně. Kromě snahy uspět mezi tunery zkoumá firma Antonov také možnosti využití svého patentu v maloobjemových přeplňovaných motorech.

Jan Cacek
Diskuze (8)