Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Apple má patent na řízení kloubového vozidla. Ale nepotřebuje ho

Michal Fokt
Diskuze (0)
Apple intenzivně pracuje na vlastním automobilu a při vývoji tým čas od času něco napadne a je vhodné si to registrovat, i když je to pro firmě k ničemu

Apple dnes zaměstnává asi nejvíce automobilových odborníků mimo branži a to s jasným cílem - vyvinout co nejlepší vlastní vůz. Kromě interních zdrojů Apple ještě dále těží ze spolupráce s řadou dalších firem, jako je třeba švédská BAE Systems Hagglunds Aktiebolag. A právě ve spolupráci s ní nyní přihlásilo poměrně neobvyklý patent.

Tedy neobvyklý s ohledem na to, na jakém vozidle Apple pracuje. Zatímco elektronický gigant připravuje osobní elektromobil, patentovaná technika by našla uplatnění spíše ve zbrojním nebo těžebním průmyslu. Ostatně armádním zakázkám se věnuje právě BAE Systems, jenž stál u jeho vzniku. O co tedy kráčí?

Toto blíže nespecifikované technické řešení má za úkol zmenšit poloměr otáčení u vozidel s kloubovým mechanizmem spojení s přívěsem. Současně má zlepšit ovladatelnost a zvýšit rychlost jízdy takových vozidel. Aby byla zajištěna jeho správná činnost, je dokonce vybaveno zařízením, které zahřeje vzduch kolem mechanizmu, aby nedocházelo k zamrznutí nebo zatuhnutí a tím omezení funkčnosti.

Apple samo připouští, že pro patent nemá využití, ale souvisí s autoprůmyslem, no něhož se teď vrhlo a tudíž není důvod ho nepatentovat. Na druhou stranu lze očekávat, že BAE Systems pro něj uplatnění najde.

Michal Fokt
Diskuze (0)