Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi quattro dostane nového šéfa

Michal Fokt
Diskuze (0)
Být top manažerem u Audi zjevně není záviděníhodná pozice, ve vedení bavorské automobilky je v poslední době pořádně horko - nyní dochází ke změně ve vedení quattro GmbH. Důvodem je prý nutnost "záchranného faceliftu" pro zatím nepředstavené nové Audi R8.

Audi nepatří ke značkám, které by měly v současné recesi nějaké velké existenční potíže, tím méně pak divize quattro GmbH, zajišťující automobilce highendové produkty a zaznamenávající jeden prodejní rekord za druhým. Proto je trošku překvapivé, že u quattra dochází ke změně na nejvyšším postu.

Je to zatím neoficiální, nicméně na pozici managing directora má skončit Francisus van Meel, jenž bude vystřídán 60letým Rakušanem Heinzem Hollwegerem, který je od roku 2005 zodpovědný za vývoj nových modelů Audi. Van Meel se v této roli moc neohřál, pracuje tam od května 2012, za jeho působení se ale nabídka modelů RS rozrostla na nejširší v historii značky - přibyly RS 6 Avant, RS7, RS Q3 a facelift rodiny RS5.

Zdálo by se tedy, že k odvolání není důvod, nicméně se proslýchá, že šéf vývoje a výzkumu koncernu Volkswagen Ulrich Hackenberg je nespokojen s tím, jak se Audi quattro zhostilo vývoje druhé generace Audi R8, zvláště pak s ohledem na to, jak povedený je jeho blízký příbuzný Lamborghini Huracán. Audi R8 tedy čeká "záchranný facelift" po vzhledové i technické stránce a to ještě předtím, než se vůbec objeví na trhu. Debut R8 II přitom měl proběhnout v průběhu letošního roku, u quattra tedy budou mít dost napilno.

Ale s van Meelem Audi neudělalo krátký proces jako v případě Dürheimera, jenž pohořel pro změnu na R8 e-tron, dostal "za odměnu" na starost čínské zastoupení Audi, což rozhodně není nevýznamná pozice. Sluší se také připomenut, že od quattra odešel také šéf designu Wolfgang Egger, jenž byl povolán na obdobný post u firmy Giugiaro, kterou má pod svou patronací v rámci koncernu VW také Audi.

Michal Fokt
Diskuze (0)