Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Audi TTS: Bez řidiče na Pikes Peak za 27 minut

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Testování kupé Audi TTS bez řidiče dospělo do další fáze. Zkušební exemplář vyjel na slavnou horu Pikes Peak za 27 minut.

Vozidlo vzniklo díky společnému úsilí Volkswagen Group Electronics Research Lab z kalifornského Palo Alto, univerzity ve Stanfordu a společnosti Oracle. Poprvé vyjelo již v loňském roce na solnou pláň Bonneville v Utahu.

Testovací Audi TTS pro jízdu bez živého řidiče je postaveno na základě sériového auta s převodovkou DSG, elektronickým pedálem plynu a pohonem všech kol. Ovládají jej dva počítače umístěné v zavazadlovém prostoru. Jeden hlídá bezpečnost, druhý rychlost prototypu. Software je naprogramován na platformě Java RTS, kterou poskytl právě zmíněný Oracle. GPS navigace je schopna udržet vůz dva centimetry od pomyslné středové čáry trati.

Barevné provedení odkazuje na slavné Sport Quattro S1 Waltera Röhrla, vítěze Pikes Peaku 1987. Současné TTS, které se honosí přezdívkou Shelley podle Francouzky Michele Mouton, vyjelo do výšky 4.300 metrů nad mořem za 27 minut. Živý řidič by to zvládl zhruba o deset minut rychleji. V jednom úseku dosáhl automobil rychlosti 76 km/h. Aktuální rekord dvacetikilometrové trati drží od roku 2007 Nobuhiro Tajima se speciálem Suzuki XL7, který zajel čas 10:01.408 min. Připomeňme, že spodní části pokrývá asfalt, ve vyšších polohách je šotolina.

Cílem Audi je právě účast v proslulém Závodě do oblak. Plánovaný pokus o rychlostní rekord v kategorii počítačem řízených vozidel na vyschlém jihokalifornském jezeře El Mirage se zatím neuskutečnil.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)