Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bang & Olufsen prodá svoji automobilovou divizi firmě Harman

redakce AUTO.CZ

Dánský výrobce luxusní elektroniky Bang & Olufsen (B&O) prodá svoji automobilovou divizi americkému výrobci audio a elektronických systémů Harman International Indutries Inc. za 145 milionů eur (čtyři miliardy Kč).

Dohodu navýší ještě licenční poplatky. Harman se s B&O rovněž dohodl na licenci pro exkluzivní používání značky Bang & Olufsen v automobilovém průmyslu. Dohoda je na 20 let a ročně by z ní B&O měl získat nejméně 12,7 milionu dánských korun (46,8 milionu Kč), napsala agentura Reuters.

Prodej majetku umožní dánské firmě soustředit se na spotřební elektroniku. Skupina v rámci rozsáhlé reorganizace prodává také další majetek, který nepovažuje za svůj hlavní. Mimo jiné prodává podíl 35 procent ve zdravotnické firmě Medicom a zvažuje budoucnost svého vývojářského podniku ICEpower.

B&O vyrábí televizory, hudební systémy, telefony a reproduktorové soustavy. Vedle kvalitního zvuku a obrazu jsou produkty firmy proslulé netypickým designem. Její automobilová divize je předním dodavatelem audiosystémů pro luxusní automobilky jako Aston Martin, Audi, BMW a Mercedes-Benz.

redakce AUTO.CZ