Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW G650: nová modelová řada

Roman Daněk
Diskuze (18)
BMW na domácím motosalonu Intermot představilo zcela novou modelovou řadu G650. V nabídce se příští rok objeví motard XMoto, cestovní enduro XCountry a ostrý offroad XChallenge.

Společných prvků na všech třech typech motocyklů je hned několik: zcela nový litý rám z oceli a hliníku, přední upside-down vidlice s plynovým tlumičem, zadní kyvná vidlice, výfukový systém, převodovka a motor. Pohonnou jednotkou je nejnovější verze jednoválce, který je už v řadě F650 a vzniká ve spolupráci s italskou Aprilií. Vodou chlazený, čtyřventilový agregát má výkon 39 kW (53 k) v 7 000 ot/min a maximální točivý moment 60 Nm je k dispozici v 5 250 ot/min.

Šestistupňová převodovka a řetěz posílají výkon na zadní kolo. Slušnou obratnost předesílá suchá hmotnost stroje, která se podle verze pohybuje mezi 144-148 kg. Brzdový systém má jeden kotouč o průměru 300 mm vpředu i vzadu a za příplatek si můžete pořídit ABS.

BMW G650 XMoto působí nejmenším dojmem. Může za to kompaktní maska a silniční 17palcová litá kola s pneumatikami 120/70 vpředu a 160/60 vzadu. Tento motard má i jiný brzdový systém: vpředu je větší kotouč o průměru 320 mm a čtyřpístkový třmen. Jde o model, kterým bude největší zábava na silnici a díky dobré obratnosti najde využití ve městě nebo na utažených zatáčkách.

BMW G650 XCountry je univerzální motocykl, který se nebojí polních či lesních cest, ale neztratí se ani na asfaltové silnici. Vpředu je 19palcové kolo s pneumatikou 100/90, vzadu je rozměr 130/70 R17. Ze zmiňované trojice bude zřejmě nejvhodnějším společníkem na delších cestách, protože má široké, výškově nastavitelné sedlo pro dva pasažéry. U XMota a XChallenge jde u spolujezdce spíše o nouzové sedlo pro krátké přesuny.

BMW G650 XChallenge dává všem jasně najevo, že jeho domov je mimo silnice. Po vzoru modelu HP2 má vysoké zdvihy pružících jednotek a velká kola o rozměru 21" vpředu a 18" vzadu. Zadní kyvná vidlice má moderní vzduchové odpružení.

Roman Daněk
Diskuze (18)