Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i5 dorazí jako rodinný model v roce 2016

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Automobilka BMW pracuje na rozšíření své řady „i“. Městský model i3 a sportovní i8 doplní rodinné i5.

Již dříve bylo potvrzeno, že se bude řada modelu BMW i rozrůstat. Potvrzeno bylo i to, že mezi městský model i3 a vlajkovou loď v podobě sportovního kupé i8 se usadí typ s označením i5. V souvislosti s ním bylo rovněž přímo z automobilky uvedeno, že se nebude jednat o SUV.

Podle nejnovějších informací amerického serveru Car and Driver má připravované BMW i5 navazovat na i3. Právě z něj má vycházet po stránce designu i techniky. V případě vzhledu se očekává, že i5 využije linie předních a možná i zadních partií svého staršího a menšího příbuzného.

Hlavní novinkou se má stát konvečnější přístup do interiéru. Na rozdíl od i3 s jeho proti sobě otevíraným párům dveří má i5 nabídnout dva klasické páry dveří. Ty mají umožňovat pohodlnější přístup na přední i zadní sedadla a interiér má upoutat pozornost i výrazně konzervativnějších jedinců než je tomu u současných modelů řady „i“.

V případě techniky se i5 od svých sourozenců příliš nevzdálí a i v případě tohoto modelu bude hojně využito kompozitních materiálů, snižujících hmotnost. K pohonu má sloužit elektromotor s výkonem 125 kW (170 k) a točivým momentem 250 N.m. Díky lithium-iontovým bateriím s větší kapacitou než je tomu u i3 má mít připravované i5 dojezd přes 320 km na jedno nabití. V nabídce samozřejmě nemá chybět verze se spalovacím tříválcem o objemu 1,5 litru, prodlužujícím dojezd.

Cílem BMW je v případě modelu i5 snaha oslovit výrazně větší skupinu zákazníků než je tomu u městského i3 a sportovního i8. Novinka má být díky své praktičtější karoserií a delšímu dojezdu skutečným rodinným vozem a nejen doplňkem ke konvenčnímu automobilu se spalovacím motorem.

K představení BMW i5 má dojít v roce 2016 a prodej se má rozběhnout nejpozději začátkem roku 2017. Cena za čistě elektrickou verzi se má pohybovat zhruba od 50.000 amerických dolarů (okolo 1 mil. Kč).

O dalších projektech, jako je třídveřové i3 Coupe či i8 Spyder, v současnosti žádné nové informace týkající se výroby nejsou. Minimálně u druhého jmenovaného projektu však lze realizaci s velkou pravděpodobností očekávat.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
16. 5. 2014 11:03
SLÁVA, konečně v Münchenu DOSTALI ROZUM !!
SLÁVA SLÁVA provolávejme SLÁVA
že
po
mimozemský i3 [odkaz] (vlastně piďi i1)
a
přepálený brambožiletce i8 [odkaz]
dostali hošani v Münchenu ROZUMM
a
postaví KONEČNĚ !! pořádný auto i5 [odkaz] jako evropskou konkurenci pro:

NEJSKVĚLEJŠÍ [odkaz] NEJBEZPEČNĚJŠÍ [odkaz] a NEJLEPŠÍ [odkaz]
auto na světě : TESLA MODEL S [odkaz] [odkaz] ;-)

>:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[] >:-[]