Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Češi přišli na nový způsob, jak se vyhnout postihu za dopravní přestupek

Jan Mička
Diskuze (267)
„Chytré hlavičky" vymýšlejí způsoby, jak se vyhnout trestům za dopravní přestupky. Nový postup je velmi jednoduchý - stačí jen do zprávy o odvolání připojit počítačový vir.

Prokazování dopravních přestupků je v poslední době čím dál těžší. Na českém trhu je totiž několik firem, které různými právními kličkami za drobný poplatek zbaví neposlušné řidiče povinnosti nést odpovědnost a kolikrát celou věc obrátí k jejich prospěchu. Nový způsob, jak předejít odebrání řidičského průkazu, se objevil v Pardubickém kraji a doplácí na něj opatrní úředníci.

Jak napsal server iDnes.cz, je vše velmi jednoduché. Stačí pouze do e-mailu s odvoláním proti přestupku připojit počítačový vir a doufat, že se úředníci zaleknou a zprávu smažou. Všechno pak zákonitě povede k soudu, kde se ale mohou řidiči, případně jejich zástupci, odeslanými e-maily hájit. Podle šéfa dopravního odboru Pardubického kraje Vladimíra Bakajsy se jedná o průšvih, který jde na vrub úředníkům.

Vše může skončit navrácením řidičských průkazů či "odpuštěním trestů", ale také povinností vyplatit ušlý zisk v případě, že o řidičák přijde profesionální šofér. Mluvčí pardubické radnice Karel Jelínek připustil, že se jedná asi o deset případů, kdy se řidiči snaží takříkajíc vykroutit, a že už začaly příslušné soudy. Zároveň ale neodhadnul, kolik bude muset radnice proplácet na případném odškodném.

Prokazování viny není složité pouze pro úřady, ale také pro jedince, kterým někdo způsobil škodu a z místa činu ujel. Sami jsme v roce 2010 zažili případ, kdy řidička luxusního automobilu nabourala jiný vůz a nehlásila se k odpovědnosti ani přesto, že na jejím voze policie našla stopy laku jiného laku. Ve správním řízení stačilo zapírat, díky čemuž se řidička vyhnula jakémukoliv trestu. Řada hříšníků navíc spoléhá na roční prekluzní lhůtu, během které musí úřad přestupek vyřešit. Pokud se tak nestane, je po problému…

Jan Mička
Diskuze (267)
Avatar - Shr3k
26. 5. 2015 23:21
Kolega Bakajsa by měl především "poděkovat" kolegovi Bakrlík
a následně tomu kurníku, který má pod sebou, omlátit klávesnice o hlavinky. Holt státní správa, titul Bc./Mgr. (a někdy ani to ne) a můžete mastit Solitaire jak dlouho budete chtít. :-!
Avatar - Shr3k
26. 5. 2015 23:08
Re: tento web ztrácí útroveň čím dál víc - normální kachna
Samozřejmě, že je, pokud je podepsané elektronickým podpisem založeném na kvalifikovaném certifikátu (I.CA, PostSignum). Od toho mají úřady mezi povinně zveřejňovanými informacemi i elektronickou adresu podatelny.
Avatar - Shr3k
26. 5. 2015 23:01
Re: e-mail
Od toho má každý úřad elektronickou podatelnu, která by měla podepsaný e-mail zpracovat a poslat o tom zpět odesílateli potvrzení.
26. 5. 2015 16:21
Re: e-mail
Je úplně jedno, co je a není dostatečné.

Toto praví správní řád, a v případě problémů je pak důkazní břemeno na straně státu.

Digitální podpis je dostatečný přesně k tomu, k čemu má sloužit. K ověřování data odeslání a přijetí slouží zase jiné rozšíření. Autobus se taky nehodí na převoz mléka.
Avatar - JohnyRnR
26. 5. 2015 13:00
Re: Koule
Konečně někdo použil mozek :yes: :yes: