Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem na fotbalové Euro 2012: Praktické rady na cestu

Matouš Jelínek
Diskuze (5)
Zápasy skupiny, kde jsou i Češi, se odehrají jen kousek za hranicemi – v polské Vratislavi (Wroclawi). Náš sesterský časopis Svět motorů byl už zmapovat terén.

Ani ne tři sta kilometrů od Prahy, v dolnoslezské Vratislavi, se už zanedlouho utká fotbalový výběr trenéra Bílka o postup ze skupiny. Jenže jakou trasou jet, kde zaparkovat a na co si dát pozor? S předstihem jsme se do Polska vydali a vše důležité zjistili.

Podle nejoptimističtějších předpokladů by se do dolnoslezské metropole Wroclawi mohlo vypravit až sto tisíc českých fanoušků, proto se šampionátu dotknou nadstandardní bezpečnostní opatření. Například na přechodu se znovu objeví kontroly. „Na hranicích můžou vzhledem k tomu vzniknout dlouhé kolony. Tím spíš, že přes naše území pojedou i další fandové z jihu,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák.

Další komplikací jsou nedostavěné polské, ale i české dálnice. Zkrátka ať pojedete kudykoliv, aspoň části po okreskách se nevyhnete. Další komplikace lze čekat kvůli polskému církevnímu svátku Božího těla, který vychází na den před prvním utkáním českého týmu s Ruskem. V jeho průběhu nesmí vyjet polské kamiony, proto většina vyrazí právě v den prvního vratislavského utkání.

Autem do Chorvatska 2012: Trasy, poplatky, pokuty, předpisy...

Aby toho nebylo málo, od prvního června se na polských dálnicích, kde se může jezdit sto čtyřicet, platí mýtné. A právě u nevyzkoušených mýtnic by se mohly tvořit další fronty. Samotná platba pro osobáky činí 10 grošů za kilometr, tedy asi šedesát haléřů.

Ať tedy pojedete z jakéhokoli směru, připravte se na extrémní cestu a raději vyjeďte s dostatečným předstihem.

Doporučené trasy

Praha – Turnov (R10) - Liberec (R35) – Frýdlant (13) – Habartice - Zgorzelec – (A4) Wroclaw
Kilometry celkem 331
Z toho dálnice 78 %
Odhadovaný čas 3:50 hod
Praha – Turnov (R10) – Železný Brod – Tanvald – Harrachov – Jelenia Góra (E65) – Stregom – (A4) Wroclaw
Kilometry celkem 284
Z toho dálnice 39 %
Odhadovaný čas 4:00 hod
Brno – Ostrava - Bohumín (D1) – Wodzislaw Śl. (78) – Świerklany – Gliwice (A1) – Wroclaw (A4)
Kilometry celkem 415
Z toho dálnice 93 %
Odhadovaný čas 4:50 hod

reportaze svetmotoru reportaze svetmotoru

Cesta z Prahy - Horám se nevyhnete

Kudy z hlavního města? Existuje několik možností. My bychom volili mezi dvěma trasami: přes Liberec, Frýdlant a Zhořelec, nebo přes Harrachov. Otestovali jsme druhou jmenovanou. Sice se klikatí ze všech nejvíce, ale má velkou výhodu: nejezdí po ní kamiony! Proto ji doporučují i sami policisté. Do Harrachova jsme se vydali přes Železný Brod a Tanvald, z něj už nemůžete minout. Stačí se prokličkovat přes hřeben Krkonoš, tady je silnička nejužší, a dojet do Jelenie Góry, kde si užijete krásný a netradiční výhled na Sněžku. Pak pokračujete po silnici číslo 3 až do Stregomu, odkud míříte na dálnici A4. Nemusíte se bát, že zabloudíte – značení je kvalitní, stejně jako valná většina silnic. Pozor ale na radary! Jsou téměř vždy u zpomalení na sedmdesát a v každé vesnici. A po cestě je bohužel obojího opravdu hodně.

Cesta z Brna - Daleko, ale po dálnici

Z moravské metropole by teoreticky měla být cesta jasná jako facka. Zkrátka pořád po dálnici. Dokonce ji tak ukážou i některé plánovače tras. Realita je však trochu jinde: historku o čínských stavitelích v Polsku asi slyšel každý a výsledkem je, že chybí část dálnice mezi Bohumínem a Świerklany. Takže pojedeme hezky po okresce. Její kvalita není nejhorší, spíš překvapí nedostatečné značení. Pozor ve Wodzislawi, kde je potřeba odbočit na kruhovém objezdu u McDonaldu doprava a následně hned doleva. Ano, na tu opuštěnou malou silničku. Na světlech pak zahnete doprava a jste na správné cestě k dálnici. Projížděli jsme to tu dvakrát a skutečně jde o jedinou správnou cestu. Na novou dálnici A1 najeďte ve směru na Katowice, před nimi odbočte na vratislavskou A4.

Kudy na stadion

Samotný stadion se nachází na severovýchodě Vratislavi v ulici Aleja Śląska. Pokud se rozhodnete jet až sem, je cesta pro Čechy i Moraváky shodná, jen budou přijíždět po dálnici A4 z jiných stran. Na východní části města odbočíte z A4 na sever na dálnici A8. Na cedulích jsou uvedena města Varšava a Poznaň. Po několika kilometrech, až se na pravé straně objeví Městský stadion, odbočíte na Katy Wroclawskie. Když jsme byli na místě, nikde nebyla zmínka o tom, že sjíždíme ke stadionu. Doufáme ale, že se to do jeho konání ještě změní.

Kde zaparkovat

V centru města jsou placené parkovací zóny. Proti českým městům je zde však více míst, kde mohou stát i nerezidenti. Platí se ve všední dny

mezi 9.-18. hodinou a v sobotu od devíti do dvou. Hodina vyjde na tři zloté a automat nevrací. V zápasové dny bude platit zákaz jízdy a parkování

v okolí Rynku, v zóně omezené ulicemi Kazimierza Wielkiego, Grodzkou a Piaskowou. Poblíž hlavních tahů pak budou po dobu trvání šampionátu vytvořena speciální záchytná parkoviště P + R. Stání na nich bude bezplatné a pořadatel z nich slibuje dostupnost hromadnou dopravou na stadion i do centra. Dohromady by měly plochy P + R pojmout až osm tisíc vozů. Vstupenka na zápas ve Vratislavi je současně jízdenkou na městskou dopravu, platí od první minuty zápasového dne do následujícího poledne. Přímo u stadionu je připraveno zhruba čtyři tisíce parkovacích míst. Stát se dá i v přilehlých uličkách vilové čtvrti severně od stadionu. Doporučit to však nemůžeme, míst je zde jen pár a dá se počítat s tím, že budou již dopředu obsazena.

Matouš Jelínek
Diskuze (5)
Avatar - Ada je zase tady
7. 6. 2012 16:40
Nejlepsi cesta z Prahy
je pres Nachod a Klodzko. Je to sice asi o pul hodiny delsi, nez pres Harrachov, ale pohodove a vyhnete se platbe za jizdu po polske dalnici.

Jinak proc jezdit nekam kvuli fotbalu je pro mne naprosta hadanka :no:

BTW: v Polsku se auta kradou mene, nez u nas. Vas Hnujdee tam bude v bezpeci urcite vic, nez na Slovensku.
Avatar - Starfighter
7. 6. 2012 15:30
Re: Tak určitě
Na Staromáku bude Hjondé aréna...pro klauni >:D Topper a Icescent tam už stanují >:-[]
Avatar - Pekelná Micinka
7. 6. 2012 14:59
Re: Tak určitě
Jj, shlédnout "výkon" Baroše a přijít o zánovní hjondé, na to čekám celej život.. . >:D Lepší koukat doma v klídku na Roland Garros.. :-)
7. 6. 2012 11:39
Re: Tak určitě
snad to v polsku nebude az tak zle, sam tam v utery jedu autem (doufam ze i zpatky). jo ukrajina, to je jina...
Avatar - Starfighter
7. 6. 2012 10:40
Tak určitě
Organizované skupiny se specializací na auta už čekají, letošní žně na obou domácích půdách budou obzvlášť vydatné. K tomu zhlédnout výkon našich nekopů, to je cesta k nezaplacení >:-[]