Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chorvatsko: Sčítání a odčítání hitu č.1

Vitek
Diskuze (0)
Čím dál lepší podmínky pro řidiče, přitom stále desítky míst, na kterých jste nebyli – není divu, že Chorvatsko zůstává pro letní dovolenou pořád nejčastější volbou.

I když tuto přílohu věnujeme z velké části průjezdným zemím k moři, samozřejmě nemůžeme vynechat cílovou destinaci českých řidičů číslo jedna – Chorvatsko.

A pozor! V zemi s neskutečně dlouhým a pestrým pobřežím plným ostrovů je toho mnoho nového.

Přibyly další úseky dálniční sítě. A před čtyřmi týdny začaly také platit nové ceníky za jízdu po nich. Ale neděste se! Jde spíše o kosmetické úpravy.

Jak se mění ceny ze Záhřebu Dříve Nyní
Do Karlovace 64 Kč 68 Kč
Do Rijeky 247 Kč 250 Kč
Do Splitu 647 Kč 622 Kč
Do Dubrovníku 816 Kč 794 Kč
Přepočteno aktuálním kurzem 1 kuna = 3,55 Kč. Zdroj: Hrvatske autoceste

Chorvati totiž přišli na to, že celých deset let účtovali mýtné poplatky špatně. Oba hlavní provozovatelé dálniční sítě, jak společnost ARZ, tak firma HAC, špatně sečetli kilometry, navíc nepřesně zaokrouhlovali, takže řidiči léta někde platili víc a někde méně, než měli.

Na úpravách většinou vyděláte. Třeba když vezmeme nejčastější dálniční čtyři trasy ze Záhřebu, spíš ušetříte – ale jen lehce, na cestě do Splitu například pětadvacet korun.

Mnohem zajímavější řešení, jak snížit platby za chorvatské dálnice, představuje elektronické mýto ENC.

Krabičkou ušetříte 22 %

Při jízdě Chorvatskem máte na výběr tři způsoby, jak platit dálniční poplatky:

1. Platba v hotovosti na mýtných branách: Jde o klasiku, která ale vyjde nejdráž. Navíc zabere nejvíc času, ať už samotným vyřizováním přes okénko s člověkem v mýtné budce, tak hlavně ve frontě, která se před ní tvoří.

2. Platební kartou: Na větších mýtnicích jsou pro tento způsob vyhrazeny speciální brány, před Záhřebem dokonce celá mýtnice Demerje. A podle našich zkušeností je zrovna tam provoz nesrovnatelně příjemnější než u vedlejší přetížené mýtnice Lučko pro platby v hotovosti.

3. Elektronicky v systému ENC: Nejnovější a finančně zdaleka nejvýhodnější možnost. Jde o bezkontaktní elektronický systém v systému ENC (Elektronička Naplata Cestarine). Co potřebujete? Především zakoupit elektronickou krabičku, kterou si pak připevníte na čelní sklo a mýtnicemi projíždíte bez zastavení, jen zpomalíte. Slovo zakoupit není úplně přesné. Sama o sobě sice stojí v přepočtu 433 Kč, ale pokud zvolíte jednu ze tří předplacených variant, je zdarma – celková úspora proti platbě v hotovosti činí tabulkově předepsaných 21,74 %.

Ceny krabiček
HAC
1930 Kč (544,34 kun): zahrnuje přístroj za 110 kun a kredit 555 kun.
3130 Kč 882,60 kun: zahrnuje přístroj za 100 kun a kredit 1000 kun.
ARZ
1490 Kč (420 kun): zahrnuje přístroj za 120 kun a kredit 300 kun.
2165 Kč (610 kun): zahrnuje přístroj za 110 kun a kredit 500 kun.
3550 Kč (1000 kun): zahrnuje přístroj za 100 kun a kredit 900 kun.

Kde a jak se kupují?

Hlavní dálnice sice provozují dvě fi rmy, každá má svou krabičku, ale můžeme vás uklidnit: ENC od HAC funguje i na úsecích ARZ (Autoceste Rijeka Zagreb) – a opačně. Pouze na Istrijském ypsilonu, jejž provozuje Bina Istra, se musíte s přístrojem HAC nebo ARZ zaregistrovat. Krabičky HAC se kupují na jednom z patnácti prodejních místech na mýtnicích (ne přímo v budkách) nebo ve čtyřech ARZ (Lučko, Grobnik, Rupa, Krk). Tam vyplníte formulář, podepíšete smlouvu, zaplatíte vklad, získáte uživatelské jméno a kredit si pak můžete libovolně dobíjet v hotovosti, kartou nebo přes internet. Karta je vázána pouze na druh auta (osobní, nákladní), nikoliv na registrační značku ani řidiče, takže si krabičku můžete půjčovat mezi přáteli. Platí zhruba pět let, což je výdrž baterie v ní. Jediným chorvatským dálničním úsekem, kde nelze platit mýtné prostřednictvím ENC, je úsek od hranic Macelj do Záhřebu. Jeho provozovatel AZM (Autocesta Zagreb – Macelj) má vlastní systém elektronických předplatitelských karet SmartCard se slevou proti hotovostní platbě mýtného 25 %.

svetmotoru svetmotoru

1. Istrie

Nejbližší moře, navíc tak trochu jiné Chorvatsko – znatelný je vliv blízké Itálie – nejen díky Pule s koloseem.

Tip Světa motorů Města Poreč či Vrsar mají úžasnou atmosféru, na Istrii ale patří i jedna z nejkrásnějších pláží světa – Bijeca v Medulinu. Vydejte se ale i do vnitrozemí: třeba do nejmenšího městečka na světě Hum. Nás moc bavila i krasová jeskyně Baredine nedaleko obce Nova Vas.

svetmotoru svetmotoru

2. Kornati

Ostrovy, které prý stvořil sám Bůh, když u Šibeniku rozházel hrst kamínků, z nichž vyrostlo 147 vápencových a křídových ostrůvků.

Tip Světa motorů Máte-li rádi jachting, je Kornat & spol. tím pravým. Neb jsou Kornati národním parkem, celoročně tu přebývá jen pár domorodců.

svetmotoru svetmotoru

3. Brač

Třetí největší z jadranských ostrovů proslavil kámen. Vytěžili ho tu i pro stavbu Bílého domu ve Washingtonu. Hlavní atrakcí je oblázková pláž Zlatni

rat, jejíž špička se neustále mění.

Tip Světa motorů

Zpestřete si tak jako my slunečné dny jízdou do zajímavých míst vnitrozemí ostrova, kam zavítá málokdo. Doporučujeme Vidovu goru s úžasným výhledem na nedaleký Hvar, unikátní kamenný most Franje Josipa či Dračí jeskyni u osady Murvica.

svetmotoru svetmotoru

4. Korčula

Ostrov typický pro chorvatský jih s neobyčejným městem Korčula. Fakt, že je vyskládané jako kosti ryby, dokazuje, že ho staří architekti vystavěli

plánovitě. Díky tomu svítí slunce do korčulských ulic jen ráno a večer.

Tip Světa motorů Z mnoha památek upozorňujeme na Opatskou klenotnici, která ukrývá nejspíš nejcennější sbírku svého druhu v celé Dalmácii včetně rukopisů z 12. století.

svetmotoru svetmotoru

5. Dubrovník

Těžko může v naší nabídce chybět. Slunce tu svítí přes 2500 hodin ročně, v parcích a zahradách díky tomu najdeme i subtropickou vegetaci.

Tip Světa motorů Nezapomeňte na pevnost Lovrijenac na mořských útesech. Motto na vstupní bráně „Svobodu nelze koupit za všechno zlato světa“ říká mnohé. Pravé Chorvatsko tu končí – jen širé moře dál…

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (0)