Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínská Geely dokončila převzetí švédské firmy Volvo Cars

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Čínská automobilka Geely dokončila převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Cars od amerického koncernu Ford. Oznámila to dnes firma s tím, že společnosti Ford zaplatila 1,3 miliardy dolarů v hotovosti a 200 milionů dolarů ve formě dlužního úpisu.

Čínská automobilka Geely dokončila převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Cars od amerického koncernu Ford Motor. Oznámila to dnes firma. Dodala, že společnosti Ford zaplatila 1,3 miliardy dolarů (zhruba 25 miliard Kč) v hotovosti a 200 milionů dolarů ve formě dlužního úpisu.

Dosud zaplacená částka je tak nižší než původně dohodnutých 1,8 miliardy dolarů. Ford však uvedl, že od Geely letos očekává ještě jednu další platbu, o které bude rozhodnuto později.

Transakce, která je dosud největším čínským převzetím zahraniční automobilky, již tento měsíc získala souhlas Evropské komise i čínské vlády. "Pro Geely by tato transakce mohla znamenat zlepšení image a povědomí o její značce," uvedl analytik Wang Ťing ze společnosti Phillip Securities.

Hlavním úkolem firmy Geely nyní podle agentury Reuters bude obnovit dlouhodobou ziskovost švédského podniku. Automobilka Volvo Cars za loňský rok vykázala hrubou ztrátu 653 milionů dolarů. Prodala celkem 334.000 vozů a utržila 12,4 miliardy dolarů.

Geely v březnu uvedla, že do švédského podniku chce investovat 900 milionů dolarů. Upozornila, že Geely a Volvo Cars budou nadále působit samostatně a budou vyrábět každá své automobily.

Ford koupil Volvo Cars v roce 1999 za 6,5 miliardy dolarů od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustřeďuje na výrobu nákladních vozů. Americká automobilka již v rámci snahy o zlepšení hospodářských výsledků prodala luxusní značky Aston Martin, Jaguar a Land Rover. Firma loni uvedla, že se hodlá zaměřit jen na hlavní značky Ford, Lincoln a Mercury.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
3. 8. 2010 21:39
Re: výroba
Cinani koupili Volvo, stejne jako kazdy, aby vydelavali penize. Vyrobou Volv ve Svedsku je ale nevydelaji, to mi ver. V podstate potrebuji Volvo jen k tomu, aby je naucilo delat Volva doma levneji. Presun vyroby a know-how bude pozvolny a nikdo si ho ani nevsimne, ale jen tak to dava smysl.
Avatar - beibej
3. 8. 2010 15:48
výroba
Myslím, že pro majitele (číňany) je Volvo zajímavé svojí imege. Takže možná nechají lokaci,zaměstnance a kvalitu výroby tam kde jsou. Jinak by to nemělo cenu. A jestli vyrábí továrna kvalitně tak není důležitý jestli jí vlastní pepa nebo franta.
Avatar - chetoos
3. 8. 2010 15:07
volvo
chudák volvo.ted všichni ví že nejprestižnější značku vlastní činané zajímá mě jak to ovlivní výrobu a kvalitu vozidel
Avatar - eLzyx
3. 8. 2010 12:25
Re: jojo
u S40/V50. Je to sice ten nejmenší model, co mají, ale kombinace T5 AWD je zajímavá, byť se asi moc neprodávala. Nejvíc se prodávají V50 1.6D ;-\
Prostě Volvo s novým vlastníkem ztrácí body v "prémiovatosti". Stávají se z toho auta, která oproti konkurenci "jen" jinak vypadají. To je o ničem.
3. 8. 2010 10:56
Re: jojo
U ceho prestali delat AWD ?

Jinak novy boss z VW a tovarny stale Belgie a Svedsko a vytecna modelova rada tak bych to tak cerne nevidel