Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Onexim City Car: Hybrid se připravuje také v Rusku

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Ruský automobilový průmysl se probouzí. Zatímco tradiční výrobci zkrachovali, či většinou živoří, přicházejí noví s ambiciózními projekty.

Jedním z nich je skupina Onexim, která se zaměřila na vývoj hybridních aut. Jinak se koncern věnuje různým odvětvím od těžby nerostných surovin, zejména zlata, přes energetiku, nanotechnologie až po obchodování s nemovitostmi!

Do konce letošního roku by měl představit dvojici hybridních vozidel. Jedním bude pětidvéřový crossover, druhým pak sportovně střižený třídveřový hatchback. Alespoň tak automobily vypadají na prvních zveřejněných fotografiích, jejich rysy zatím nejsou příliš jasné.

Malý kříženec patří do třídy EREV, tedy Extended Range Electric Vehicle. V jeho útrobách by měl být zamontován elektromotor o výkonu 50 kW. Zatím bezejmenné auto přezdívané City Car bude po vybití akumulátorů pohánět malý motor 0,6 litru na zemní plyn, tedy CNG. Žádný div, ve velké zemi na východě je ho stále ještě dost.

Zhruba čtyřmetrový automobil velikosti Toyoty Urban Cruiser by měl dosahovat rychlosti 120 km/h a jeho akční rádius se bude pohybovat kolem 400 km. Zajímavostí je předpokládaná cena základní verze: 10 tisíc dolarů (podle aktuálního kurzu necelých 188 tisíc korun)!

Další podrobnosti nebyly dosud zveřejněny, kromě předpokládaného startu výroby: ta by měla být zahájena nejpozději v roce 2012, je třeba nejdříve najít vhodnou továrnu a pak připravit veškerá zařízení. Optimisté mluví o prodeji v Rusku již koncem roku 2011. Uvidíme, každopádně celý projekt je finančně zajištěn samotnou vládou a svůj značný kapitál do něj vložil i šéf Oneximu, výstřední miliardář Michail Prochorov.

Že by první skutečně lidový hybrid? Patřičné technologie jsou stále velmi drahé, navíc by musel vznikat ve velkých sériích. Nejpravděpodobnější je masivní vládní podpora pomocí dotací na jeho koupi, ale ani tak není zmíněná cena příliš reálná.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
11. 8. 2010 11:01
"přicházejí noví s ambiciózními projekty"
Ambiciózní projekty měli odjakživa a všichni víme jak to vždycky dopadlo (naštěstí).