Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2014: 10. etapa – Aleš Loprais získal první etapové vítězství

Vitek
Diskuze (2)
Rychlostní zkouška byla rozdělená na dvě části a začínalo se sestupem k pobřeží Pacifiku. Získaný náskok z minulého dne mohl ještě narůst v písečných pasážích na prvních dvou stovkách kilometrů.

Ve druhé části bylo potřeba ještě více schopností ke zvládnutí úseku v prachu fesh-fesh. Když ji měli jezdci za sebou, rádi se „motali“ cestami kolem místních dolů.

Výsledky      

Nejvíce se v etapě z Iquique do Antofagasty dlouhé 688 kilometrů předvedl Joan Barreda, který ji vyhrál. Dojel osm minut před Rodriguesem a devět minut a 40 vteřin před Despresem. Prozatímní lídr kategorie motocyklů dokončil etapu na pátém místě a vedení si stále drží, má náskok 44 minut na druhého Barredu. Cyril Despres se stále dere nahoru tabulkou výsledků – momentálně je na šestém místě. Kvůli pádu ale musel odstoupit Chilan Esquerre a na průběžném třetím místě ho vystřídal Olivier Pain. Náš Pabiška je po deseti závodech průběžně 17., jeho týmový kolega Svitko figuruje na deváté příčce.

Nejrychlejším jezdcem kategorii čtyřkolek se stal Rus Sergej Karyakin. Lídrem tabulky je ale stále Ignacio Casale. 24 minut a 38 vteřin za ním se drží Sergio Lafuente, Rafal Sonik si brání třetí pozici.

Etapa otřásla průběžnou klasifikací pilotů automobilů – náskok Naniho Romy se zmenšil na dvě minuty a 15 vteřin před Peterhanselem. Nasser Al-Attiyah se díky vítězství desáté etapy vyšplhal na třetí příčku, 46 minut za vůdcem. O stupně vítězů ale usiluje i De Villiers a Terranova, což na cestě do Valparaísa zaručuje ještě zajímavou podívanou. Odstoupil Carlos Sainz a po deváté etapě i Josef Macháček z KM Racing.

Desátá etapa byla skvělým zážitkem pro všechny české fanoušky – zvítězil v ní Aleš Loprais a jeho Královna! Andrey Karginov získal trochu času na Gerarda De Rooye, dokončil závod před Holanďanem, který byl třetí. Druhý je tak Karginov průběžně pouze o sedm minut a 55 vteřin – 11. etapa v dunách Copiapó by mohla být rozhodující.

Zlatá etapa Aleše Lopraise

Kamion Tatra řízený Alešem Lopraisem dominoval v desáté etapě Rallye Dakar. V cíli tak český pilot mohl zapomenout na sérii technických problémů, například dvakrát vypadlé čelní sklo a tekoucí chladič, které jeho kamion pojmenovaný Královna 69 v posledních etapách zpomalovaly.

„Letos to přišlo strašně pozdě na můj vkus. Konečně jsme našli správné nastavení tlumení a o tom to celé je. Bohužel nám to trvalo tak dlouho. Co na to říct. Mně to na jedné straně těší a na druhé mrzí, že to přišlo opravdu tak pozdě,“ říkal Loprais ihned po dojezdu do cíle desáté etapy.

Pořád ale není nic rozhodnuté. Loprais zatím figuruje na čtvrté příčce v celkové klasifikaci a stát se může cokoliv. „Je to celé o Královně. Pokud holka neklekne, tak věřím, že tempo udržíme. Teď je otázka co ostatní. My už jsme těch problémů měli dost. Nedá se nic predikovat.“

Celý rozhovor plný dojmů je k přečtení i k poslechu na webové stránce Zelené vlny Radiožurnálu.

Vitek
Diskuze (2)
Avatar - Barrichello
16. 1. 2014 15:30
OT: smutno
Když vidím ten nápis Praga na tý Tatře, tak je mi smutno, že už Pragovka žádný nákladáky nedělá.
Avatar - dr.biker
16. 1. 2014 14:44
Gratulace
Gratulace Alešovi, jeho týmu a Královně 69 k jejich vyhrané etapě!