Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálnice D8 bude zprovozněna do konce příštího roku, řekl premiér Sobotka

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Zhruba půl milionů metrů krychlových zeminy zavalilo dálnici D8 již předloni v červnu. Silnice by měla být hotová na konci příštího roku.

Dálnice D8 přes České středohoří by měla být dokončena v termínu, tedy do konce roku 2016. Řekl to předseda vlády Bohuslav Sobotka po sobotní návštěvě místa, kde se na rozestavěnou dálnici na Litoměřicku před dvěma lety sesunul svah. Dokončení dálnice, kterou stát staví už víc než dvacet let, je podle premiéra prioritou vlády, na zprovoznění klíčové komunikace čeká i sousední Sasko.

„Chceme, aby D8 byla v celé trase zprovozněna do konce příštího roku, takto bude vláda postupovat," řekl Sobotka. Dálnice D8 je podle premiéra klíčová i pro sousední Sasko. „Sasko má velký zájem, aby D8 byla zprovozněna, a já jsem potvrdil plán české vlády zprovoznit ji do konce příštího roku," doplnil premiér.

Hlína a kamení zavalily dálnici u Litochovic po vydatných deštích předloni v červnu. Sesuv zavalil rozestavěný úsek dálnice asi v délce 200 metrů. Dělníci v první fázi odtěžili desítky tisíc tun zeminy. Druhá fáze sanace by mohla začít v září. Zabývat se jí bude i vláda. „Budou to dva návrhy na jednací řízení bez uveřejnění tak, aby se na základě poznatků mohlo pokračovat plynule ve výstavbě a mohlo se pokračovat v odstranění toho závalu," dodal Sobotka. Jedno řízení se týká právě druhé fáze sanace u Litochovic, druhé řízení aktuálních problémů u Řehlovic na Ústecku.

Podle ministra Ťoka přispívá k nestabilitě i provoz lomu Dobkovičky. Ministerstvo dopravy proto bude hledat řešení s báňským úřadem a Ústeckým krajem. „Bavíme se o tom, že bychom minimálně chtěli utlumit těžbu nebo udělat nějaké kroky v tom povolení tak, aby se situace stabilizovala, aby další nebezpečí nehrozila,"řekl Ťok.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (33)
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2015 15:09
Re: Premiér s tim nemá nic společnýho
To by chtělo spis letadlo :-)

Ale i tak je vidět jak je ta vybraná trasa klikatá. Navíc přes zjevně nevhodný území
Avatar - praděda7
16. 6. 2015 14:46
Re: Premiér s tim nemá nic společnýho
Díval jsem se teď na Mapy.cz a je tam ta 8 přes kopečky k Bořislavě opravdu pěkně členitá. Rád bych se tam letos v létě podíval. Opravdu mě to zajímá. No a moje X5 by si taky zasloužila nabrat trochu čerstvého vzduchu. Mám v Litoměřicích rodinu, tak bych spojil dobré s užitečným. :-!
Avatar - praděda7
16. 6. 2015 14:32
Re: Premiér s tim nemá nic společnýho
No, [odkaz] tady je to docela dobře popsáno. Chybí tam jen ten sesuv. Zase. Kdyby to stavěli Italové, tak by se po dálnici už dávno jezdilo a žádná sesuv by se nekonal, protože by si to Taloši dobře spočítali a zajistili. Jo a děti země by mafie poslala do *... ;-)
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2015 12:23
Re: Premiér s tim nemá nic společnýho
O tom žádná [odkaz] ale tady jde o relativně malý několikakilometrový problémový území, navíc je to CHKO a myslim že zrovna přesně tudy dálnice vést nemusela [odkaz] [odkaz] Mohla jít třeba od Lovosic rovně až někam k Bořislavi nebo Žalanum [odkaz] a tam se napojit. Byla by tak asi levnější a dokonce i kratší!
Už se asi nedozvíme proč lidi z ŘSD tak tlačili zrovna na tuhle trasu která je dost možná nejhorší z možnejch variant. A určitě nejhorší co do doby stavby
Avatar - Hammunasakra
16. 6. 2015 09:44
Re: Premiér
Pamatuju že když sem si eště hrával na písečku mluvilo se o R35 jako o naprostý prioritě :-)