Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálničních známek se do konce ledna prodalo o 114.000 víc

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Zájem o dálniční kupony roste. Podle ministra dopravy Ťoka je to dáno tím, že mají opět peníze na cestování.

Ministerstvo dopravy eviduje nárůst počtu prodeje dálničních kuponů. Od loňského listopadu do konce ledna se prodalo více než 1,3 milionu ročních dálničních kupónů na rok 2016. Proti stejnému období před rokem, během kterého se tradičně prodá většina ročních známek, jde o nárůst o 114.000 kusů.

Větší prodej kuponů se projevil i zvýšením tržeb, které za uvedené období přesáhly dvě miliardy korun, což je meziroční nárůst o 175 milionů korun. „Více prodaných kupónů odráží dobrou zprávu, že lidé mají opět peníze na cestování a více jezdí po dálnicích," uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Od listopadu do konce ledna si přitom dálniční kupon koupí 60 procent lidí, kteří roční kupony využívají.

Desetidenních dálničních kupónů se prodalo letos zatím 155 tisíc kusů, měsíčních přes 44 tisíc kusů. V meziročním srovnání jde zatím o drobný nárůst, který není na začátkem roku vypovídající, uvedlo ministerstvo.

Vloni prodej dálničních kuponů vynesl státu 4,375 miliardy korun, což je meziročně o pět procent více. Roční kupony se na tržbách podílely částkou 3,2 miliardy Kč a prodalo se jich 2,15 milionu. Prodej desetidenních známek přesáhl 2,9 milionu kusů a měsíčních se prodalo téměř 560.000 kusů.

Roční kupon pro auta do 3,5 tuny vyjde na 1500 Kč, cena měsíčního je 440 korun a cena desetidenního 310 korun. Roční kupony platí do konce ledna následujícího roku. Ministerstvo dopravy dále v souvislosti s nalezenými padělky dálničních známek vyzvalo řidiče k opatrnosti a nákupu dokladů jen na oficiálních místech, jako jsou poštovní pobočky nebo čerpací stanice.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
26. 2. 2016 10:32
kdyby toho nebylo
Podle mého názoru je navýšení prodeje dálničních známek zapříčiněno tvorbou nových dálnic, jako mávnutím proutku přes noc. Řidiči si v této situaci nemohou být jistí, že nenajedou na nějaký úsek dálnice, aniž by chtěli. Než složitě vysvětlovat hlídkám policie, že na tuto silnici najeli omylem a tím riskovali nesmyslně vysokou pokutu, tak si raději tu známku koupí a tím se nemusí stresovat. Pan ministr asi toto nezvažoval. Osobně si myslím, že by se peníze na opravu a provoz dálnic mohly získat jinak a celé slavné známky zrušit. Kdyby se poslanci neschovávali za majáčky, imunitu a čas od času vyjeli jako normální občané na silnice, tak by se asi divili.
26. 2. 2016 03:03
Re: Proč?
ok
Avatar - praděda7
25. 2. 2016 22:56
Re: Proč?
Je to zadara na D1 přes Brno mezi Holubicemi a Kývalkou. Známku koupím, ale jen na jedno auto......... ;-)
25. 2. 2016 20:07
A co Německo?
V Německu se letos prý zase neprodala ani jedna dálniční známka...Tak nevím, jestli se jim přibližujeme nebo vzdalujeme... :-)
25. 2. 2016 19:32
Re: Proč?
Od Holubic (jsou jich mraky, u D1 asi ty okr. Vyškov) až kam ? A když děkuješ ministrovi, tak to si letos, díky tomu, nebudeš muset kupovat známku ?