Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další informace o prodeji Tatry

Vitek
Diskuze (5)
O prodeji automobilky Tatra americké společnosti SDC jsme vás již informovali. Nyní máme k dispozici některá upřesňující fakta.

Česká konsolidační agentura koncem listopadu loňského roku podepsala s firmou SDC International smlouvu o prodeji Tatry Kopřivnice, a na základě ní Američané získají 91,61% podíl v naší nejstarší automobilce. Společnost zaplatí za akcie stávajícím vlastníkům, tedy ČKA a Krasu Brno 32 milionů dolarů, což je 1,2 miliardy korun. Tato suma zahrnuje i pohledávky ČKA vůči Tatře (asi 400 mil. Kč) a letošní investice, které v Kopřivnici zrealizuje nový vlastník.

Zmíněný 91,61% podíl však nezůstane pouze v držení SDC International. Od něho koupí 40,61 % společnost Terex, vyrábějící těžké nákladní automobily a stavební a těžební stroje, která je zároveň jedním ze strategických akcionářů SDC. Terex zajistí distribuci automobilů Tatra díky své dealerské síti, čítající více než 1000 míst v 60 zemích světa. České automobily budou vhodně doplňovat paletu výrobků Terexu o vozidla o nosnosti do 30 tun, zatímco americký výrobce produkuje vozidla, která zvládnou náklady od 35 do 360 tun, takže si společnosti nebudou konkurovat. V Tatře se prý postupem času bude vyrábět i řada komponentů pro Terex. Zdá se, že atraktivita nižších nákladů láká, takže není vyloučena ani velká expanze Tatry, která by opět mohla dát práci velkému množství lidí na problematickém Ostravsku.

Terex se zdá být opravdovým partnerem k pohledání. Například předloni měl tržby dvě miliardy dolarů (asi 80 miliard korun) a zisk 78 miliónů dolarů (přibližně 3,1 miliardy korun.

Vitek
Diskuze (5)