Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dnes končí platnost loňských dálničních známek. Víte, jak ji nejsnáze sundat z čelního skla?

Jan Mička
Diskuze (38)
Dnes máte poslední možnost vyrazit na dálnice s loňským kuponem, zítra již musí z čelního skla pryč.

S dálničními známkami se to u nás má poměrně jednoduše. Tu letošní jste si mohli na čelní sklo vylepit již 1. prosince loňského roku a ta loňská platí až do konce ledna letošního roku. Znamená to tedy, že pokud na čelním skle vozíte loňský kupon, úderem dnešní půlnoci ztrácí platnost a vám mohou za další jízdu po dálnici hrozit vysoké pokuty – na místě do 5.000 Kč, ve správním řízení až 100.000 Kč. Pokud byste navíc na dálnici způsobili dopravní nehodu a neměli správně vylepenou platnou vinětu, mohla by po vás pojišťovna vymáhat celou částku za způsobenou škodu.

Ceny dálničních známek se meziročně nezměnily. Roční viněta pro motorová vozidla do 3,5 tuny stojí 1.500 korun, cena měsíční je 440 Kč a desetidenní 310 korun. Koupit je lze na většině čerpacích stanic, na pobočkách České pošty nebo případně i přes internet.

Změnil se však počet zpoplatněných dálničních kilometrů – oproti loňsku je zhruba o 100 kilometrů menší. Vybrané úseky okolo Prahy, Berouna, Plzně, Kroměříže a Ústí nad Labem totiž slouží jako obchvaty měst, a tak je na ně nově možné najet bez dálniční známky a vyhnout se tak objížďkám po silnicích nižších tříd.

Nově vyjmuté dálniční úseky v okolí některých měst
Obchvat Prahy od D7 po ulici k Barrandovu
D1 u Kroměříže
D5 Beroun, Králův Dvůr
D5 Plzeň
D6 Praha
D7 Praha
D8 Ústí nad Labem
D10 Brandýs nad Labem
D11 Praha
D35 Olomouc
D46 Prostějov

Co ale udělat se starou dálniční známkou? Tu je pochopitelně nutné z čelního skla sundat, ne vždy se ale tato akce proběhne bez šrámů na těle a na duši. Struktura známky je vytvořena tak, aby se při běžném pokusu o odlepení (například nehtem) natrhla a nebylo možné ji znova použít. Obvykle tím zabijete spoustu času a na čelním skle zůstanou stopy po lepidle, které je nutné odstranit třeba ředidlem. Existují samozřejmě finty, jak se na sundávání známky připravit (někteří ji například nejdříve nalepí na tričko a teprve poté na čelní sklo, což ale nedoporučujeme), existuje však rychlejší a šetrnější způsob.

Nejvíce dálničních známek zřejmě sundají pracovníci autosklo servisů, odkud pochází i následující rada – stačí škrabka na sklokeramickou desku za pár desetikorun. Má velmi ostrou čepel, takže známku sundáte mrknutím oka a na skle mnohdy nezůstanou ani zmíněné stopy po lepidle. Ano, šlo by to samozřejmě i běžnou žiletkou, tou ale můžete snadno poškrábat čelní sklo nebo si sami ublížit. Profíci v autosklo servisech na to mají grif a jsou schopni známku odlepit tak, že ji lze znova snadno použít.

Jan Mička
Diskuze (38)
1. 2. 2017 09:33
Re: Vymahani skody pojistovnou
No jak kdo. Mrkni na to prase hnusný mafiánský Rittiga.
Avatar - Ada je zase tady
1. 2. 2017 08:54
Re: Vymahani skody pojistovnou
Pamatujte: k soudu se nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek!
Avatar - Ada je zase tady
1. 2. 2017 08:51
Re: Proč proŤoka nemůžeme mít v 21. století
Ano, ještě více kamer, ještě více policejního sledování... :no: Od on-line rozeznávání SPZ je jen krok k on-line rozeznávání tváří a to již hraničí s totalitním sledováním, kdo se kde a kdy nachází. Já hlasuji pro nálepku!
1. 2. 2017 08:16
Re: Olepit chlupama
To je pravda. Taky mi nikdy známku poliši nezkoumali, ale radši to tam normálně fixou píšu. Až budu počítat s výměnou auta v průběhu roku, tak to nějak pofixluju. Gumovací propiska není blbej nápad ;-)
1. 2. 2017 08:02
Re: Přežitek
Ono to třeba přijde, až se přesoutěží mýtnice. Kamery s rozpoznávánim SPZ na nich už beztak jsou, takže technicky už neni téměř co řešit.

PS: Stejně jsem pro zrušení mýta i dálničních známek. Akorát to stahuje "šetřílky" mimo dálnice, kde ve výsledku za rok projedou mnohem víc na palivu...