Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dny testovací tratě Top Gearu jsou sečteny, vyrostou na ní nové byty

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Show Top Gear nakonec přijde o svůj letištní okruh, na kterém Stig během několika let proháněl ta nejzajímavější auta. Nově tu vyroste zázemí pro 1800 domácností.

Již za dob legendárního tria v čele s Jeremym Clarksonem využíval Top Gear pro testování automobilů Dunsfold, konkrétně letištní plochu z druhé světové války. Zahalený Stig tu zajížděl rychlé časy s nejrůznějšími vozy od roku 2001, jenže jízdy v této destinaci budou již brzy minulostí.

Britské ministerstvo totiž schválilo plán, jenž počítá se srovnáním letiště se zemí. Namísto něj (a testovacího okruhu) tu vyroste 1800 domácností. O možném zániku okruhu se spekulovalo již v roce 2016, definitivně se o něm rozhodlo závěrem března tohoto roku.

„Je to pozitivní rozhodnutí, které poskytne bydlení pro všechny sorty společnosti včetně mladých rodin,“ uvedl Jim McAllister, výkonný ředitel Dunsfold Parku. „Kromě toho se zlepší infrastruktura a vytvoří se nová pracovní místa,“ pokračoval ve výčtu výhod. Mezi novými byty totiž vyroste i atletické hřiště či zdravotnické středisko.

Testovací dráha tu nesloužila jen k rychlým pokusům Stiga, ale využívaly ji i samotné automobilky. Třeba britský McLaren tu vyvíjel model MP4-12C.

Byť existuje varianta, že by okruh mohl zůstat na svém místě, vzhledem k obydlení celé části je další testování Top Gearu velmi nepravděpodobné. Na staré letiště tak fanouškům zbudou jen vzpomínky z let předchozích. Jednou z těch zajímavých je třeba jízda závodníka Jensona Buttona, jenž tu řádil s McLarenem 675LT.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
5. 4. 2018 22:36
topgir.nevim no ,pro mě jako absolutně technicky zameřeného
:no:
Avatar - Stejsn
4. 4. 2018 15:37
Srovnat letiště se zemí
je zajímavá myšlenka :-)