Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dotace 200 milionů Kč na výzkumné centrum v Roztokách u Prahy schválena

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
Ministr školství Josef Dobeš (VV) schválil dotaci téměř 200 milionů korun na pořízení technologie pro Centrum vozidel udržitelné mobility (CVUM) v Roztokách u Prahy.

Nové středisko výzkumu a vývoje nabídne své služby nadějným i zavedeným firmám především z oblasti automobilového průmyslu, ale také výzkumníkům a vývojářům ze strojní fakulty ČVUT. Práci v parku by mělo najít až 150 špičkových odborníků.

Projekt pražského Českého vysokého učení technického (ČVUT) by měl navázat na základy výzkumného centra Josefa Božka. ČTK o tom informovala Petra Roubíčková z tiskového oddělení ministerstva.

Podle vedoucího CVUM Bohumila Mareše je projekt kromě hlavních výzkumných cílů rovněž zaměřen na zvyšování počtu vědeckých pracovníků v oboru. "Větší zapojení magisterských studentů fakult ČVUT i dalších technických škol do výzkumné činnosti a získání jejich zájmu o následné pokračování v projektu, přinese především omlazení vědeckého týmu spolu s novým přístupem k řešení zkoumaných problémů," uvedl Mareš.

Aktivity centra by se podle Roubíčkové neměly omezit pouze na Česko. CVUM se prý bude zapojovat také do nejrůznějších typů mezinárodních vědeckých projektů. Do spolupráce by se kromě současných partnerů, jimiž jsou fakulty ČVUT a společnost TÜV SÜD Czech, mohly zapojit také další podniky a výrobní firmy.

Výzkumná činnost centra se soustředí především na prostředky a technologie výzkumu nových řešení a optimalizaci současných koncepcí pístových motorů pro vozidla i energetiku, hnacích agregátů automobilů včetně elektrických a hybridních, spolu s jejich integrovaným řízením s ohledem na účinnost a šetrnost k životnímu prostředí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (5)
2. 12. 2010 12:57
........
Hovadina to určitě není, doporučuju se podívat na předchůdce tohohle centra viz Výzkumné centrum Josefa Božka. Probíhá tam výzkum mnoha technologií, které auta posunují dopředu. Tedy já to schvaluju
2. 12. 2010 01:46
Paráda
200 milionů v záchodě..