Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dutch TT – první kvalifikace v Assenu

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
První den kvalifikací na sobotní Dutch TT na holandském okruhu v Assenu provázelo typicky nepříznivé počasí. Jelo se na mokru za citelného větru a vytrvalého deště.

První den kvalifikací na sobotní Dutch TT na holandském okruhu v Assenu provázelo typicky nepříznivé počasí. Jelo se na mokru za citelného větru a vytrvalého deště.

125

V obtížných podmínkách trati v Assenu byl nejrychlejší Hector Barbera (Aprilia), který zajel čas 2:22,746, který je o 12 sekundy pomalejší než rekordní čas dosažený na suchu. Druhý čas zajel Marco Simoncelli (Aprilia), který zaostal o 0,091 sekundy a potvrdil, že jeho vítězství v mokrém Jerezu nebyl jen náhodný výsledek. Třetí čas zajel Simone Corsi a překonal svého úspěšnějšího týmového kolegu Andreu Doviziosa (oba Honda), který zajel čtvrtý čas. Předběžnou druhou řadu tvoří jezdci Casey Stoner (KTM), Dario Giusppetti (Honda) z českého týmu Elit Grand Prix, Jorge Lorenzo (Derbi) a Steve Jenkner (Aprilia). Lukáš Pešek (Honda) zajel 20. čas se ztrátou 4,310 sekundy a Markéta Janáková (Honda) se zatím nedokázal kvalifikovat. K potřebnému času jí chybí 2,5 sekundy.

250

Nejrychlejším mužem byl Anthony West (Aprilia), který tady loni za stejných podmínek zvítězil a tak jeho výkon není velkým překvapením. West zajel čas 2:19,354, což je o 15 sekundy pomalejší než čas na suché trati. Druhý čas zajel Sylvain Guintoli (Aprilia) a zaostal za nejrychlejším o 0,254 sekundy. Třetí čas zajel Ivan Silva (Aprilia), který jede v Assenu jako náhradník místo Dirka Heidolfa. První řadu uzavírá Arnaud Vincent (Aprilia), který na sebe poprvé ve 250 trochu upozornil. Až ve druhé řadě zbylo místo na tovární jezdce. Čtvrtý je Roberto Rolfo (Honda) před soukromníkem Alexem Debonem (Honda), vedoucím mužem průběžného pořadí Randy de Punietem (Aprilia) a průběžně druhým Dani Pedrosou (Honda). Kuba Smrž (Honda) zajel 17. čas a ztrácí 3,782 sekundy. Jen o místo před ním je úřadující šampión Manuel Poggiali (Aprilia).

MotoGP

Třída MotoGP přinesla zajímavé výsledky. Nejrychlejší sice byl vodní specialista Sete Gibernau (Honda) s časem 2:12,540, který je o 12,5 sekundy horší než loňské suché pole position Lorise Capirossiho. Druhý čas zajel Alex Barros (Honda), ale zaostal o 1,183 sekundy. Nicméně konečně ukázal něco ze své bývalé formy, kdy platil za deštivého krále. Stále rostoucí pozornost budí třetí Ruben Xaus (Ducati), který v posledních třech závodech výrazně vystrkuje růžky. Poprvé se dostal alespoň do provizorní první řady.

Šokující se může zdát výkon jezdce na čtvrtém místě, je to Michel Fabrizio (Harris WCM). Tento nováček v MotoGP již letos na mokru dokázal zajet a i tentokrát ukazuje, že jeho stroj disponuje v obtížných podmínkách vynikajícími vlastnostmi, které dokáže skvěle využít. Podotkněme, že jede na produkčních pneumatikách Dunlop. Pátý čas zajel Troy Bayliss (Ducati), který potvrzuje své zalíbení ve zdejší trati a rostoucí výkonnost Ducati. Šestý čas zajel Corlos Checa a je nejlépe umístěnou Yamahou, až za ním na sedmém místě je Valentino Rossi na stejném stroji. Ovladatelnost na mokru asi stále ještě nepatří k silným stránkám M1. Osmý čas zajel Colin Edwards (Honda) a devátý je Kenny Roberts (Suzuki). Na Maxe Biaggiho (Honda) zbylo až 10. místo.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)