Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Eagle Squadron Mustang GT pokračuje v tradici úprav inspirovaných letectvím

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Profesionální drifter Vaughn Gittins Jr. představil během Festivalu rychlosti v Goodwoodu výjimečný Mustang GT v barvách tzv. Eagle Squadron, vytvořený na počest amerických dobrovolníků v řadách britského letectva RAF za 2. světové války.

Ford v letech 2008 až 2016 pro leteckou show EAA AirVenture v Oshkosh ve Winsconsinu, která je jednou z největší akcí svého druhu, připravil pro každý ročník jeden speciálně upravený Mustang.

V loňském roce byla sice tradice v podobě vozu, jehož úpravy byly inspirovány letectvím a jeho představení se odehrávalo v rámci EAA AirVenture v Oshkosh zachována, ale Mustang nahradil pick-up F-150 Raptor.

Letos se vrátil tradiční objekt úprav, jímž je Mustang, ale premiéra se tentokrát odehrála ve Velké Británii v rámci Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Toto má být ovšem jediné letošní porušení tradice a i letošní vůz bude stejně jako jeho předchůdci vydražen v aukci, jejíž výtěžek bude využit prospěch programu Young Eagles EAA (Experimental Aircraft Association).

Eagle Squadron Mustang GT je celé jméno letošního speciálu, na jehož vzniku se ve spolupráci s Ford Performance podílel již zmiňovaný profesionální drifter Vaughn Gittin Jr. Výsledkem této spolupráce je unikátní vůz ve zbarvení připomínajícím letouny amerických dobrovolníků, sloužících za druhé světové války u britského královského letectva ještě předtím, než Spojené státy vstoupily do války.

Inspirací pro letošní úprav se stal stíhací letoun Spitfire v barvách Eagle Squadron. Pod stylovou kamufláží s britskými výsostnými znaky se pak ukrývá řada úprav karoserie, díky nimž se tento Eagle Squadron Mustang GT značně vzdaluje svým sériovým příbuzným.

Pod kapotou je uložen pětilitrový vidlicový osmiválec, který je osazen přeplňováním z produkce Ford Performance, stojícím za nejvyšším výkonem 522 kW (710 k) a točivým momentem 826 N.m. Tyto hodnoty míří na zadní kola prostřednictvím šestistupňové manuální převodovky a zadní nápravy Ford Performance.

Podvozek vozu je osazen sadou RTR Tactical Performance Suspension Package, zahrnující stavitelné tlumiče MagneRide, krátké sportovní pružiny Ford a stabilizátory RTR. Kontakt se zemským povrchem zajišťují dvoudílná kovaná kola RTR Aero 7, která obouvají pneumatiky o rozměrech 285/30 ZR20 vpředu a 305/30 ZR20 vzadu.

Za úpravami karoserie i techniky nezaostává ani interiér, v němž zaujme především kožené čalounění sportovních předních sedadel Recaro i řady dalších částí.

Eagle Squadron Mustang GT bude stejně jako jeho předchůdci z let 2008 až 2017 vydražen v aukci, jejíž výtěžek bude využit prospěch programu Young Eagles EAA (Experimental Aircraft Association). Letos se tato aukce uskuteční 26. července v Oshkosh.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)