Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP: čtyři hvězdy pro Octavii, pět pro Focus a Citroën C4

Ondřej Láník
Diskuze (63)
Dlouho očekávaný výsledek crash testu nové Škody Octavia přinesl překvapivý výsledek: Euro NCAP ohodnotilo bezpečnost posádky čtyřmi hvězdami. Pětiprvkové souhvězdí si tentokrát odvezlo osm automobilů...

Dlouho očekávaný výsledek crash testu nové Škody Octavia přinesl překvapivý výsledek: Euro NCAP ohodnotilo bezpečnost posádky čtyřmi hvězdami. Škoda Octavia je podle Euro NCAP zařazena do stejné kategorie vozů

(large family car) jako Citroën C5, Vokswagen Passat nebo Ford Mondeo. Do stejné skupiny se podle Euro NCAP řadí jak současná Octavia Tour, tak i nová Octavia a také Škoda Superb. Ve srovnání s "příbuzným" Volkswagenem Golf a Seatem Altea (oba 5 hvězd a 100% hodnocení bezpečnosti při čelním nárazu) dopadla nová Octavia (zařazená v jiné třídě) relativně hůře. K pětihvězdičkovému výsledku scházely Octavii body, které ztratila díky kontaktu řidičových kolen s přístrojovou deskou a z něj vyplývajícímu vyššímu riziku poranění. Euro NCAP nazapomnělo zmínit pouze příplatkové okenní airbagy v Octavii (v Golfu standard).

Pětiprvkové souhvězdí si tentokrát odvezlo osm automobilů (viz tabulka). Již dříve byl oznámen výborný výsledek malého Renaultu Modus, ani jedna z novinek nižší střední třídy (Focus, C4, BMW 1) nezachybovala a odjíždí s výborným hodnocením. Spolu s Octávií byl testován také Citroën C5 s pětihvězdičkovým výsledkem.

Neuspěla nejmenší auta Fiat Panda (evropské Auto roku 2004) a Kia Picanto obě s dnes již podprůměrnými třemi hvězdami.

Crash testy Euro NCAP výsledky listopad 2004
 bezpečnost cestujícíchbezpečnost dětíbezpečnost chodců
Mini+Malé vozy
Fiat Panda******
Hyundai Getz*********
KIA Picanto********
Renault Modus**********
Nižší střední třída
BMW 1*********
Citroën C4************
Ford Focus***********
Střední třída
Citroën C5*********
Škoda Octavia**********
Vyšší střední třída
Audi A6**********
BMW 5*********
Velké off-roady
Volkswagen Touareg**********
Malá MPV
Seat Altea************
Aktualizace testu
Mazda2*********

Všechny další výsledky testů Euro NCAP naleznete včetně fotodokumentace v CRASHTESTsamostatné sekci serveru Auto.cz. Tam je také připraveno ke stažení více než 400 videozáznamů z crash-testů Euro NCAP.


komerční sdělení:

Nová služba nejen motoristům: www.prevodleasingu.cz

Vrácení vozu vázaného smlouvou leasingové společnosti bývá zpravidla nevýhodné a převedení leasingové smlouvy na nového majitele se jeví jako jednoznačně lepší a mnohdy i finančně výhodné řešení jak pro stávajícího, tak pro nového majitele. Od 1. listopadu funguje na portálu www.prevodleasingu.cz nová progresívní služba. Prezentace nabídek na portálu je do 31.12.2004 navíc bezplatná.


Ondřej Láník
Diskuze (63)