Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari za miliardu: David Lee se svojí sbírkou netroškaří!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Ferrari má po celém světě hodně fanoušků. Někteří si také tyto vozy mohou dovolit, ať už nová, či ojetá. A pak jsou tu movití sběratelé - jako třeba David Lee.

Obchodník a filantrop David S. K. Lee patří k těm méně známým sběratelům maranellských aut. Síť luxusních zlatnictví a prodejen hodinek sice převzal po svém otci, ale obchody s klenoty dokázal úspěšně rozvinout. Předseda představenstva Hing Wa Lee Group má tolik peněz, že je může kromě charity investovat do čtyřkolové automobilové krásy. Vybral si až na pár výjimek tu správnou značku: vozy Ferrari přece na hodnotě léty stoupají, některé dokonce mnohonásobně.

Lee je sice doma v Kalifornii, ale asijské příjmení i vzhled dává tušit jeho původ, narodil se v Hongkongu. Což ale není tak úplně důležité. Pro nás je směrodatný spíše ten fakt, že jej poctil návštěvou člověk s přezdívkou Furious Pete. Na takřka jedenáctiminutovém videu představuje unikátní Leeovu kolekci, kterou uchovává v soukromé garáži v Los Angeles. Film je amatérský a pohledy do sbírky sice představují ani ne půlku stopáže, ale i tak jde o zajímavý počin.

Uvnitř najdeme takové skvosty, jakým je žluté závodní 250 Lusso Competizione s italskou trikolórou z roku 1964. Auta v této specifikaci s vidlicovým dvanáctiválcem 2,95 l byla vyrobena pouze čtyři... Nechybí jak moderna LaFerrari a předchůdce Enzo, tak rovněž youngtimery včetně F40 a F50. Pochopitelně žádné trapné kit cary za pár babek, jde o originály. Odpočívá tu také monopost formule 1. Část sbírky tvoří „vetřelci“ jako moderní rolls-royce, speedster 356 od Porsche a nějaká ta motorka, kupříkladu vzácná Ducati MH900E. Mezi více než dvacítkou jedno- i dvoustopých strojů však dominují hlavně výrobky maranellské továrny

Hodnota kolekce ve výši zhruba 1,3 miliardy korun zní normálnímu smrtelníkovi jako obří částka, ale za to přece můžete pořídit dnes jen jedno jediné auto s emblémem vzpínajícího se koníka. Lee se však žádné prodávat nechystá. Kdy si nechá postavit zakázkový kus jen pro sebe, jako to udělali například Eric Clapton a James Glickenhaus? Ani nic takového neplánuje...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)