Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM vrátilo Spojeným státům již polovinu peněz investovaných do záchrany

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
Americká vláda získala zpět další peníze z pomoci, kterou poskytla automobilce General Motors.

Automobilka koupila od ministerstva financí své prioritní akcie, které stát získal výměnou za finanční pomoc, za celkem 2,1 miliardy USD (zhruba 39,8 miliardy Kč). Stát tak již získal z peněz, které poskytl GM, téměř polovinu.

Stát poskytl na záchranu GM z peněz daňových poplatníků celkem 49,5 miliardy dolarů. Automobilka již splatila z této pomoci 23,1 miliardy USD. Minulý měsíc získal stát v primární nabídce z prodeje akcií GM 13,5 miliardy dolarů. GM rovněž splatila dluh 6,7 miliardy USD a 800 milionů dolarů získal stát z úroků a dividend.

Ministerstvo financí po poslední transakci má v držení zhruba 500 milionů běžných akcií GM. To odpovídá podílu 33 procent. Hodnota tohoto podílu činí při současné ceně akcií asi 16,9 miliardy USD.

Aby vláda získala zpět veškeré vynaložené peníze na pomoc GM, musela by se cena akcií firmy zvýšit na téměř 53 dolarů. Nyní se cena pohybuje kolem 34 dolarů. K podobnému růstu by se akcie mohly dostat pouze při velmi zdravé ekonomice a vyššímu prodeji a zisku automobilky, napsaly agentury AP a Reuters.

GM loni v červenci opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Firma letos ve třech čtvrtletích vydělala celkem pět miliard dolarů a je na cestě k prvnímu celoročnímu zisku od roku 2004.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (4)
17. 12. 2010 21:03
Re: No to maj škarohlídi vztek
Že mu vůbec odpovídáš. Zaráží mě, že v jeho věku jdou ještě plodit takový bláboly...

Každopádně GM jede. Je dobře, že se jim to povedlo...
Avatar - Barrichello
17. 12. 2010 16:17
Re: No to maj škarohlídi vztek
NJn, GM nic neumí, třeba Corvette vid, nebo Cadillac CTS a, Chevy Malibu a Buick LaCrosse, kteří v testech dostávaj pravidelně známku - plně konkurenceschopné s Toyotou, Hondou či Infinity.
SRX jde na dračku, stejně jako pikapy Silverado a GMC Sierra :-)
Avatar - Ham.
17. 12. 2010 16:11
Re: No to maj škarohlídi vztek
Jo to na GM sedí, auta dělat neumí tak vytváří PRCOVNI MÍSTA
Avatar - Barrichello
17. 12. 2010 11:29
No to maj škarohlídi vztek
pesimisti co tvrdili že to byly vhyozený peníze se asi vzteky šklebí - zachráněno spousta prcovních míst vč. subdodavatelů a polovina dluhu splacena.....

Rozhodně to stálo za to. Nepomoci GM by ve finále stálo možná víc, než kolik je současný dluh.