Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Ria – první kvalifikace, vede Gibernau

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Přestože je teď v Brazílii zima, první kvalifikace na nedělní GP Ria se jela za teplot kolem 30 stupňů.



Přestože je teď v Brazílii zima, první kvalifikace na nedělní GP Ria se jela za teplot kolem 30 stupňů.

125

Nejlepší čas zajel Hector Barbera (Aprilia) a jeho hodnota je 1:57,740. Vylepšil tak o 0,148 sekundy dva roky starý rekord Manuela Poggialiho. Druhý čas zajel Roberto Locatelli (Aprilia) a na Berberu ztratil 0,422 sekundy. Třetí čas zajel vítěz z Assenu Jorge Lorenzo (Derbi) a provizorní první řadu doplňuje Casey Stoner (KTM). Druhou řadu vede Mirko Giansanti (Aprilia) a pak následují tři Hondy v rukou Andrey Doviziosa, Juliana Simona a Simone Corsiho. Naši si vedli střídavě. Lukáš Pešek (Honda) zajel pěkný 12. čas se ztrátou 1,333 sekundy, zatímco Markéta Janáková (Honda) skončila předposlední 31. se ztrátou 6,864 sekundy.

250

Ve třídě 250 se jelo hodně zostra, protože hned prvních pět se dostalo pod loňský rekordní čas Toniho Eliase. Nejlepší ovšem byl Randy de Puniet (Aprilia), který zajel čas 1:52,929 a rekord vylepšil o 0,528 sekundy. V těsném závěsu za ním skončil Manuel Poggiali (Aprilia), který zaostal o pouhých 0,052 a podobně nepatrným odstupem je třetí Sebastian Porto (Aprilia). První řadu doplňuje Dani Pedrosa (Honda). Jak jsme již řekli, také pátý Toni Elias (Honda) se ještě dostal pod loňský vlastní nejlepší čas. Šestý čas zajel Sylvain Guintoli a sedmý byl jeho týmový kolega Franco Battaini (oba Aprilia) a posledním ve druhé řadě je Roberto Rolfo (Honda). Náš Kuba Smrž (Honda) zajel 20. čas, když na vedoucího jezdce ztratil 2,508 sekundy.

MotoGP

Ani třetí porážka v Assenu Sete Gibernaua (Honda) nezlomila a v Riu opět demonstroval svou rychlost. Zajel nejlepší čas dne, jehož hodnota je 1:48,618 a o 0,42 sekundy vylepšil loňský Rossiho nejlepší čas. Gibernau je také zatím jediný, kdo se dostal pod čas 1:49. Na druhé místo se v závěru kvalifikace vyhoupl Makoto Tamada (Honda), ale ztrácí 0,679 sekundy. Je však nejlepším jezdcem na pneu Bridgestone a také mu byla naměřena nejvyšší maximální rychlost – 328,7 km/h. Třetí čas zajel Alex Barros (Honda) a letos poprvé Honda vytvořila jednobarevnou první řadu.

S velkými potížemi se potýkají u Yamahy, kde se jim nedaří najít nastavení na místní hrbolatou trať. Výsledkem je „až“ čtvrté místo pro Valentina Rossiho. Naopak spokojenost se dostavila do stáje Ducati jejíž jezdec Loris Capirossi zajel pátý čas. Šesté místo obsadil Shinya Nakano (Kawasaki), který však příliš spokojen není, protože by chtěl výše. Až sedmé místo a třetí řada zbyla na Maxe Biaggiho, vedle nějž se zařadí Nicky Hayden (oba Honda). Opět solidní devátý čas zajel Kenny Roberts (Suzuki). Nejlepší desítku uzavírá další Yamaha v rukou Carlose Checy.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)