Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Honda vyrobila 100 milionů aut. Stačilo jí na to 53 let

Michal Fokt
Diskuze (6)
Třiapadesát let trvalo, než Honda dosáhla mety 100 milionů vyrobených aut. Začalo to sporťákem a... dodávkou.

Společnost Honda Motor Company, vedená Soichirem Hondou, sice začala s výrobou motorek už chvíli po válce, v roce 1949, ale vstup do automobilového průmyslu proběhl výrazně později, až v roce 1963, patří tedy rozhodně k těm mladším výrobcům. A začátek to také byl poměrně neobvyklý, na trh byly uvedeny hned dva modely, které už nemohly být různorodější - malý sportovní roadster S500 a minipick-up T-360, v obou případech využívající know-how, získané z výroby a závodění s motocykly.

O rok později pak na silnice z továrny ve městě Sayama v prefektuře Saitama, určené výhradně pro výrobu automobilů, vyrazil kultovní sporťák S800, jenž stál kvůli technické analýze za pořízení i automobilce Porsche. To je ale už dávná historie, od té doby Honda postupně zvyšovala své roční objemy výroby, rozšiřovala svou modelovou řadu a vyvážela své výrobky do stále většího počtu zemí. Dnes je Honda šestou největší automobilkou na světě se 34 výrobními závody v Americe, Asii i Evropě.

V historii značky se objevila celá řada sportovních i masových modelů, které lze považovat za kultovní a aktuální modelová řada značky je založena na globálních modelech, Jazz, Civic a sportovně-užitkových vozech HR-V a CR-V. Takahiro Hachigo, prezident Honda Motor, k tomu uvedl: „Díky podpoře našich zákazníků na celém světě se značce Honda podařilo vyrobit 100 miliónů automobilů. Vášeň našeho zakladatele, který chtěl lidem pomáhat v jejich každodenních životech a přinášet jim radost z řízení, přešla do krve našich zaměstnanců a představuje základní bod při výrobě všech našich automobilů. V boji o dalších 100 miliónů zákazníků bude značka Honda i nadále přinášet stále atraktivnější výrobky.“

OK, bylo nám potěšením a budeme se těšit...

Michal Fokt
Diskuze (6)
27. 12. 2016 12:15
Honda...
...přispěl jsem třemi kousky a jsem za to rád. Výborná technika, spolehlivost, servis atd. Gratuluji...
24. 12. 2016 20:03
Re: Pěkné
Nojo, nepochopil, viděl a neuviděl, smajlíkům nerozumím. Kdybych to samé slyšel, s největší pravděpodobností bych pochopil, není smysl jako smysl. Psaným textem v SMS se mi podařilo párkrát nechtěně urazit, když si to adresát vyložil v jiné variantě.
24. 12. 2016 16:20
Re: Pěkné
Přidávám odkaz na tiskovou zpravu Hondy. Proc toto nedělá i redakce? [odkaz] V roce 2003 měli 50 milionů. Takže jinými slovy udelali 50 milionů za 13 let, průměr 3,85M za rok. Kdo umí ten umí.
23. 12. 2016 20:47
Re: Pěkné
Tak se mi zdá, že někdo nepochopil ironii.
23. 12. 2016 19:13
Re: Pěkné
Jak je to možné ? Není lepší si nejdřív zjistit informace, souvislosti a teprve potom klást kvalifikovanou otázku ?