Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia potvrdila vývoj elektrického Soulu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Kia oficiálně poodhalila techniku a jízdní výkony svého připravovaného elektromobilu, s nímž hodlá vstoupit i mimo jihokorejský trh.

V letošním roce Kia představila druhou generaci svého crossoveru Soul v konvečním provedení, jehož evropskou verzi jsme si mohli prohlédnout na letošním autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Nyní jihokorejská automobilka oznamuje, že pracuje na vývoji elektřinou poháněné verze, což mimo jiné dokumentuje i sadou snímků maskovaného prototypu.

Kia Soul EV se má od konvečních sourozenců odlišovat lehce upraveným exteriérem s projektorovými a LED světly. Standardem budou aerodynamicky tvarovaná 16palcová litá kola.

Interiér nabídne novou palubní desku s 8palcovým displejem na středové konzole a má v něm být hojně využito recyklovaných materiálů spolu s málo těkavými organickými látkami a antibakteriálními nátěry.

K pohonu Soulu EV poslouží elektromotor s výkonem 81,4 kW a točivým momentem 285 N.m. Sílu motoru na přední kola bude přenášet jednostupňová převodovka s konstantním poměrem.

Potřebnou energii elektromotoru poskytne lithium-ion polymerové baterie s kapacitou 27 kWh. Při využití běžné 240/230 V zásuvky mají být plně vybité baterie znovu nabity za pět hodin a se 100 kW rychlonabíječkou dokonce jen za 25 minut, což je na dnešní poměry elektromobilu velmi krátká doba.

Kia Soul EV má zvládnout akceleraci z 0 na 100 km/h za 12 s, dosahovat maximální rychlosti 145 km/h a na jedno nabití ujet okolo 200 km.

K nejzajímavějším prvkům výbavy bude patřit systém VESS (Virtual Engine Sound System), který má při rychlostech do 20 km/h a couvání vydávat zvuky, jimiž bude chodce a cyklisty upozorňovat na pohybující se elektromobil.

Kia plánuje spuštění prodeje Soulu EV na exportních trzích ve druhé polovině roku 2014. Prozatím nebylo potvrzeno, které evropské země se tohoto elektromobilu dočkají a známá není ani jeho cena.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)